Sałatka pieczarkowa
Składniki (na 4 porcje):
· 2 jajka
· 12 dag pieczarek
· 2 główki sałaty (różne rodzaje)
· 2 tosty
· łyżka masła
· sól, pieprz
· 6 łyżek octu
· 4 łyżki oliwy
· 2 ząbki czosnku
· parmezan
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, ostudzić.
Sałatę umyć i rozdrobnić.
Tosty pokroić w kostkę, usmażyć na maśle i zdjąć z patelni.
Jajka obrać, przekroić na połówki, żółtka wyjąć i pokruszyć (białka nie będą potrzebne).
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać ocet, żółtka i oliwę, przyprawić.
Sosem polać sałatę i pieczarki pokrojone w plasterki, wymieszać.
Przełożyć na talerze, posypać grzankami i wiórkami parmezanu.
RADA:
Pieczarki wrzuć do zimnej wody z dodatkiem łyżki maki. W ten sposób łatwiej usuwa się brud.
valanga1988