Milky way.rtf

(753 KB) Pobierz

             Milky way                                    

 

 

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 łyżki kakao

Masa mleczna:

½ szklanki mleka

¾ szklanki cukru

2 opakowania cukru waniliowego

25 dag margaryny

2 szklanki mleka w proszku ("pełnego")

Polewa:

15 dag czekolady mlecznej

około 6 łyżek mleka

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

 

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miekką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.

 

Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.

 

Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin