Sałatka z gotowanym mięsem i serem feta.pdf

(53 KB) Pobierz
94518115 UNPDF
Sałatka z gotowanym mięsem i serem feta
Składniki
25 dag gotowanego mięsa wołowego lub cielęcego, 15 dag sera
feta, puszka kukurydzy, po połówce czerwonej i zielonej papryki,
duży pomidor, 2 średnie cebule, kiszony ogórek, kilka oliwek.
Sos: 2 łyżki oleju, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, sól,
pieprz
Sposób przyrządzania
Mięso pokroić w paski. Paprykę oczyścić, umyć i również pokroić w cienkie paseczki.
Cebulę obrać, pokroić na talarki, zalać wrzątkiem, po 2-3 minutach osączyć. Pomidor
umyć, pokroić na cząstki, ogórek - w cienkie plasterki, serek - w kostkę. Kukurydzę
osączyć na sitku. Do salaterki wkładać na przemian po trochu każdego składnika. Na
wierzchu ułożyć kilka kosteczek sera i oliwki. Olej wymieszać z sokiem cytrynowym i
zmiażdżonym czosnkiem, przyprawić. Sałatkę polać sosem, wstawić na kilkanaście
minut do lodówki.
 
94518115.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin