PLACEK BISZKOPTOWY.doc

(20 KB) Pobierz
PLACEK BISZKOPTOWY

PLACEK BISZKOPTOWY

 

 

 

Składniki:

4 jaja

17 dag cukru

8 dag mąki

8 dag mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

85 dag truskawek

50 dag sera mascarpone

30 dag kwaśnej śmietany

3 torebki cukru waniliowego

2 łyżeczki śmietanfiksu

2 łyżeczki cukru pudru

 

 

 

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić z 4 łyżeczkami zimnej wody. Dosypać cukier, połączyć z żółtkami, proszkiem do pieczenia i dwoma rodzajami mąki. Rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 12 min. w tortownicy w temp.200 stopni C. Gotowy biszkopt rozkroić na dwa placki. Na spodzie ułożyć truskawki. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, mascarpone i śmietanfiksem. Umieścić na truskawkach. Posypać pokruszonym drugim plackiem i schładzać przez 5 godzin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin