Wolowina w ostrym sosiePorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.500 g upieczonej poledwicy wolowej,100 g makaronu sojowego,1 cebula,1 maly ogorek,1 lodyga trawki cytrynowej lub 1/2 lyzeczki utartej skorki cytrynowej,1/4 szklanki soku z cytryny,1 lyzka sosu rybnego,2-4 swieze papryczki chilli,10 listkow swiezej miety,2 cebulki dymki,do przybrania pedy szczypiorku, cytryna, rzodkiewki, listkiswiezej miety.1. Upieczona poledwice pokroic w cienkie plasterki, a nastepnie w paski.2. Cebule obrac. Ogorek, trawke cytrynowa, papryczki chilli, listki miety dokladnie umyc i osuszyc.3. Makaron sojowy namoczyc w cieplej wodzie na 15 min. i pokroic na kawalkidlugosci 6 cm.4. Cebule i ogorek pokroic w cienkie talarki, trawke cytrynowa, chilli i zielona czesc dymki posiekac.5. Do salaterki wlozyc mieso, makaron, pokrajane warzywa i listki miety, polacsosem rybnym i sokiem z cytryny, wymieszac. Ochlodzic w lodowce.6. Przed podaniem na stol przybrac cwiartkami cytryny, palemkami z zielonejczesci dymki, rozyczkami z rzodkiewki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 48.
tatanka.com