Wołowina z ogórkiem.rtf

(7 KB) Pobierz
Wo³owina z ogórkiem

Wołowina z ogórkiem

 

Składniki:

25 dag wołowiny (polędwica, rostbef)

2 krótkie ogórki sałatkowe

2 łeczki oleju sezamowego

łka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

łka sosu sojowego

po pół łeczki cukru i soli

szczypta ostrego pieprzu

ponadto:

ryż na sypko

zielona sałata mieszana

Sos sałatkowy francuski WINIARY

 

Wołowinę umyj, osusz, pokrój w cienkie paseczki długości 5 cm. W misce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, sól, cukier i pieprz, a potem dodaj mięso i znów wszystko wymieszaj. Przykrytą miskę odstaw na bok na 15-20 minut.

 

Nastaw ryż. Przygotuj według przepisu na opakowaniu sos i połącz z zieloną sałatę mieszaną.

 

Czas na ogórki: obierz je, przetnij wzdł na połówki i po usunięciu łeczką gniazd nasiennych pokrój w cienkie półplasterki.

 

Na patelni rozgrzej ł oliwy i na silnym ogniu - cały czas mieszając - podsmaż mięso przez 2 minuty, dodaj ogórki, smaż następne 2 minuty, a następnie przykryj patelnię i potrzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minut, aby ogórki zmięy (uważaj, by się nie rozgotowały, czyli sprawdzaj widelcem ich miąższ!).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin