WOLOWINA DUSZONA Z CZERWONYM WINEM Z NUTKA CZEKOLADOWA.rtf

(1 KB) Pobierz

Wołowina duszona z czerwonym winem z nutką czekoladową

Składniki: 1 kg wołowiny w kostce, 100 g selera, 3 cebule, 3 marchewki, 1 puszka pomidorów w zalewie, 250 ml bulionu, najlepiej wołowego, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka mielonego cynamonu, 2 czubate łyżki kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 50 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Selera i marchew oczyść i pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę i obsmaż na niej wołowinę z wszystkich stron na rumiano. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa oraz pomidory, wsyp przyprawy i kakao, całość podlej bulionem oraz winem i duś na wolnym ogniu około 90 minut. Kiedy mięso jest już miękkie dodaj do sosu startą czekoladę, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i natychmiast podawaj z ryżem i warzywami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin