Sztufada wołowa1700g wołowiny,50g marchewki,50g pietruszki,50g selera,100g cebuli,50g oleju,30g soli,4g cukru,70g słoniny,60g mąki,100g tłuszczu,100 ml wina stołowego,50g ketchupu,sól,czosnek, majeranek,ziele angielskie,liść laurowySporządzić zaprawę z warzyw, umyć mięso, natrzeć jarzynami, ułożyć w kamiennym garnku, pozostawić do następnego dnia. Wyjąć mięso z zaprawy, naszpikować słonina po obydwu bokach, posolić, oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać wody oraz wszystkie warzywa z zaprawy, przykryć i dusić do miękkości. Wyjąć mięso, przestudzić, wyporcjować, krajać skośnie plastry w poprzek włókien. Przetrzeć sos, zagęścić zawiesina z mąki i wody, zagotować. Dodać ketchup, roztarty czosnek i czerwone wino, doprawić do smaku.
tatanka.com