GOFRY(1).doc

(131 KB) Pobierz

Gofry sprawdzone

bardzo łatwe

 

Składniki

Przepis

http://www.gotowanie.wkl.pl/zdjecie.php?id=14127

1/2 kg mąki
2 szt jajek
1/2 szklanki cukru pudru lub mniej
1/3 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
woda lub mleko

http://www.gotowanie.wkl.pl/zdjecie.php?id=14128 

Zaczynamy od stopienia masła i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę możemy zastąpić mlekiem.Dodajemy zimne masło. Miksujemy.

http://www.gotowanie.wkl.pl/zdjecie.php?id=14124

Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.

http://www.gotowanie.wkl.pl/zdjecie.php?id=14125

Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie odpoczywaa. Po jakiś 3-5 min. należy posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie się przylepiać. Ciasto wylewać małą chochelką na całą foremkę.

http://www.gotowanie.wkl.pl/zdjecie.php?id=14126

Ważne.
Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty.
Smacznego.

http://www.gotowanie.wkl.pl/zdjecie.php?id=14123

Smacznego!!!

 

 

Mi wychodzą chrupiące.Przepis: 2 jajka,2 szkl.mąki,2 szkl.mleka,1 łyżka proszku do pieczenia,ćwierć szkl.oleju,szczypta soli.Białka odzielić od żółtek.Żółtka ubić z mlekiem,mąką,proszkiem do pieczenia,olejem i solą na gładko.Białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą.Piec w gofrownicy ok.2 min.aż będą złote.Nie są tak idealne jak z budki,ale przynajmniej nie gumiaste.Jak robiłam z cukrem to były właśnie gumowe!

 

 

 

Chrupiące gofry 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 30 minut
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: bardzo łatwe
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki na 12 porcji
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

20 dag margaryny

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2/3 szklanki cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 jajka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

40 dag mąki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

cukier waniliowy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1,5 szklanki mleka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce cukier, ucierać razem.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Stopniowo dodawać kolejne składniki: raz mąka, raz mleko, po jednym jajku. Ucierać aż powstanie gęsta masa.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Rozgrzać gofrownicę i małą chochelką porcje ciasta. Maszynki nie trzeba smarować, ponieważ w cieście jest wystarczająco dużo tłuszczu.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Gofry są chrupiące i bardzo smaczne, nie należy ich jednak układać piętrowo na talerzu, bo zrobią się miękkie i gumowate. Usmażyć - i zjeść.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

5.

http://gotowanie.onet.pl/0

Uwaga: bardzo ważna jest moc gofrownicy. Jeśli mamy maszynkę poniżej 1300 W, to gofry przeważnie wyjdą miękkie. Gofrownica musi smażyć, nie gotować ciasta.

 

 

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

Chrupiące gofry

bardzo łatwe

 

Składniki

Przepis

      250 g mąki
      125 g masła
      50 g cukru
        cukier waniliowy
      4 szt jajek
        skórka cytrynowa otarta (niekoniecznie)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/4 litra śmietany lub mleka
      1 szczypta soli
        olej
        do dekoracji:
        cukier puder
        dowolne dodatki
 

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodawaj po jednym jajku, ucieraj ręcznie lub mikserem do uzyskania gęstej, puszystej masy. Do dość gęstego ciasta dodaj skórkę z cytryny oraz śmietane lub mleko. Starannie wymieszaj. Na środek rozgrzanej gofrownicy wylej 2 łyżki wazowe ciasta
Każdy wafel piecz ok. 4 minut.
Podawaj z dowolnymi dodatkami.
Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin