Gofry sprawdzone
Składniki
Przepis
1/2 kg mąki2 szt jajek1/2 szklanki cukru pudru lub mniej1/3 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowegowoda lub mleko
Zaczynamy od stopienia masła i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę możemy zastąpić mlekiem.Dodajemy zimne masło. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie odpoczywaa. Po jakiś 3-5 min. należy posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie się przylepiać. Ciasto wylewać małą chochelką na całą foremkę.Ważne.Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty.Smacznego.Smacznego!!!
Mi wychodzą chrupiące.Przepis: 2 jajka,2 szkl.mąki,2 szkl.mleka,1 łyżka proszku do pieczenia,ćwierć szkl.oleju,szczypta soli.Białka odzielić od żółtek.Żółtka ubić z mlekiem,mąką,proszkiem do pieczenia,olejem i solą na gładko.Białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą.Piec w gofrownicy ok.2 min.aż będą złote.Nie są tak idealne jak z budki,ale przynajmniej nie gumiaste.Jak robiłam z cukrem to były właśnie gumowe!
Chrupiące gofry
Przygotowanie: 30 minutTrudność: bardzo łatweSkładniki na 12 porcji
•
20 dag margaryny
2/3 szklanki cukru
3 jajka
40 dag mąki
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mleka
Etapy przygotowania
1.
Margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce cukier, ucierać razem.
2.
Stopniowo dodawać kolejne składniki: raz mąka, raz mleko, po jednym jajku. Ucierać aż powstanie gęsta masa.
3.
Rozgrzać gofrownicę i małą chochelką porcje ciasta. Maszynki nie trzeba smarować, ponieważ w cieście jest wystarczająco dużo tłuszczu.
4.
Gofry są chrupiące i bardzo smaczne, nie należy ich jednak układać piętrowo na talerzu, bo zrobią się miękkie i gumowate. Usmażyć - i zjeść.
5.
Uwaga: bardzo ważna jest moc gofrownicy. Jeśli mamy maszynkę poniżej 1300 W, to gofry przeważnie wyjdą miękkie. Gofrownica musi smażyć, nie gotować ciasta.
250 g mąki 125 g masła 50 g cukru cukier waniliowy 4 szt jajek skórka cytrynowa otarta (niekoniecznie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 litra śmietany lub mleka 1 szczypta soli olej do dekoracji: cukier puder dowolne dodatki
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodawaj po jednym jajku, ucieraj ręcznie lub mikserem do uzyskania gęstej, puszystej masy. Do dość gęstego ciasta dodaj skórkę z cytryny oraz śmietane lub mleko. Starannie wymieszaj. Na środek rozgrzanej gofrownicy wylej 2 łyżki wazowe ciastaKażdy wafel piecz ok. 4 minut.Podawaj z dowolnymi dodatkami.Smacznego.
giwerski