Sery - ćw z mleka.doc

(50 KB) Pobierz
Ser produkt otrzymany z mleka poprzez wydzielanie białek (gł kazeiny) i tłuszczu przy udziale podpuszczki lub bakterii kw mlek

Ser - produkt otrzymany z mleka poprzez wydzielanie białek (gł kazeiny) i tłuszczu przy udziale podpuszczki lub bakterii kw mlekowego. gotowy do spożycia bezpośr po wyrobie lub dojrzewaniu.

 

Skład

Gauda

Camembert

Twar

S.top

H2O

40-45

50-55

75-80

45-55

25

23

10

20

Białk

26

21

15

18

Lakt

0

0

3

0,5

NaCl

1,7

0,9

-

2,0

Ca

870

460

100

480

Chol

71

70

37

87

Wart. En

323

291

175

303

NPU-

56

56

70

64

NPU - wspł wykorzysta bika netto

 

Woda w m. beztł

Twardość

Tłuszcz w s.m.

Zawartośćuszczu

<51

B.twardy

>60

Wysokotł

49-56

Twardy

45-60

Pełnotł

54-63

Półtwardy

25-45

Średniotł

61-69

Półmiękki

10-25

Częśc.odtł

>67

Miękki

<10

Chudy

 

s. podp – otrzymany z mleka pod wpływem dział na kazeinę kompleksu enzymu podpuszczki

s. kwas - otrzymany przez koagulację i wydzielenie gł kazeiny pod wpływem kw mlekowy

s. zwarowe – wytrącanie białek pod wpływem temp przy odpowiednim pH

s. podp-kwasowe - koagulacja kazeiny mieszana

 

holenderskie: Edam, Gauda

szwajcarskie: Ementaler, Gruyer

francuskie: Roquefort, Brie, Camembert

angielskie: Cheddar,Chester, Stilon

włoskie: Parmezan, Mozarella, Gorgonzola, Ricotta

 

 

 

 

 

Etapy:

1. Przygotowanie mleka do przerobu (normalizacja i pasteryzacja) 72C/15s (80C/15s-twarogi)

2. Zaprawianie mleka - dodatek:

- zakwasu - ułatwia działanie podpuszczki, nadaje serom odpow. cech organolept. i poprzez ukwasz. utrwala sery.

- chlorku wapnia – ułatwia otrzym. prawidłowego skrzepu i dział. podpuszcz, wzbogaca ser w Ca

- podpuszczki – zapewnia koagulację i wydzielenie białka mleka (kazeiny), bierze udział wraz z drobn. zakwasu w procesie dojrzewania i kształtowania c. organolept. sera.

- ewent. saletry – zapobieganie późnym wzdęciom serów powodowanych przez beztl bakterie przetrwalnikujące gł w s. półtwardych.

3. Krzepnięcie i obróbka mech-termiczna skrzepu -...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin