Lodowa bomba pralinkowa.doc

(327 KB) Pobierz
Lodowa bomba pralinkowa

Lodowa bomba pralinkowa

 

Składniki

·         150 g czekolady mlecznej

·         100 g czekolady gorzkiej

·         3 kubeczki (po 125 g) śmietanki tortowej

·         25 g przesianego cukru pudru

·         4-5 łyżek stołowych rumu lub soku pomarańczowego

·         15 czekoladowych pałeczek waflowych z nadzieniem

·         nugatowym

·         100 g białej kuwertury czekoladowej

 

 

                

 

Sposób przygotowania

1.      

Obydwa gatunki czekolady z grubsza pokruszyć i na niewielkim ogniu, w małym garnku, w kąpieli wodnej wymieszać na gładką masę.

2.      

Śmietankę tortową ubić ręcznym robotem na sztywno. Dodać cukier puder i rum lub sok pomarańczowy. Następnie wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.

3.      

Karbowaną formę (długość 30 cm) wyłożyć przezroczystą folią i ułożyć w niej czekoladowe pałeczki (z niektórych trzeba będzie ewentualnie odciąć kawałeczki). Do formy włożyć i wyrównać masę czekoladową. Formę na 3-4 godziny wstawić do zamrażalnika.

4.      

Białą polewę czekoladową trochę rozdrobnić i podgrzać na małym ogniu w garnku w kąpieli wodnej na gładką masę.

5.      

Wyjąć formę z zamrażalnika, wyłożyć zamrożony deser i zdjąć z niego folię. Lodową bombę pralinkową obłożyć małą łyżeczką białą czekoladą (albo białą czekoladą napełnić małą torebkę plastikową, odciąć jeden rożek i wyciskając czekoladę, udekorować bombę).

6.      

Według uznania pokroić drobno obcięte końcówki pałeczek i posypać nimi bombę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin