· 150 g czekolady mlecznej
· 100 g czekolady gorzkiej
· 3 kubeczki (po 125 g) śmietanki tortowej
· 25 g przesianego cukru pudru
· 4-5 łyżek stołowych rumu lub soku pomarańczowego
· 15 czekoladowych pałeczek waflowych z nadzieniem
· nugatowym
· 100 g białej kuwertury czekoladowej
Sposób przygotowania
1.
Obydwa gatunki czekolady z grubsza pokruszyć i na niewielkim ogniu, w małym garnku, w kąpieli wodnej wymieszać na gładką masę.
2.
Śmietankę tortową ubić ręcznym robotem na sztywno. Dodać cukier puder i rum lub sok pomarańczowy. Następnie wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
3.
Karbowaną formę (długość 30 cm) wyłożyć przezroczystą folią i ułożyć w niej czekoladowe pałeczki (z niektórych trzeba będzie ewentualnie odciąć kawałeczki). Do formy włożyć i wyrównać masę czekoladową. Formę na 3-4 godziny wstawić do zamrażalnika.
4.
Białą polewę czekoladową trochę rozdrobnić i podgrzać na małym ogniu w garnku w kąpieli wodnej na gładką masę.
5.
Wyjąć formę z zamrażalnika, wyłożyć zamrożony deser i zdjąć z niego folię. Lodową bombę pralinkową obłożyć małą łyżeczką białą czekoladą (albo białą czekoladą napełnić małą torebkę plastikową, odciąć jeden rożek i wyciskając czekoladę, udekorować bombę).
6.
Według uznania pokroić drobno obcięte końcówki pałeczek i posypać nimi bombę.
diabliczka13