Antyoksydanty.pdf

(117 KB) Pobierz
QPrint
ANTYOKSYDANTY, JAKO SKýADNIKI ņYWNOĺCI
Marta Kurkiewicz (Kielce 2007)
W roku 2004 uczestniczyþam w szkoleniu zorganizowanym przez wydawnictwo
"ZAMKOR" dla nauczycieli chemii na temat antyoksydantw, ktre zainspirowaþo
mnie do napisania tego artykuþu.
W ostatnich latach obserwuje siħ ogromne zainteresowanie fizjologicznĢ rolĢ oraz
wystħpowaniem antyoksydantw znajdujĢcych siħ w wielu skþadnikach
pokarmowych.
Problemem jest niedostateczna wiedza na temat wystħpowania tych waŇnych dla
naszego organizmu skþadnikw, dostħpnych w znanych powszechnie produktach
ŇywnoĻciowych, niezbħdnych do prawidþowego funkcjonowania organizmu.
Zachowanie dobrego zdrowia wymaga rwnowagi pomiħdzy dziaþajĢcymi
w organizmie substancjami utleniajĢcymi, a przeciwutleniaczami. JeŇeli jest ona
zakþcona i istnieje nadmiar substancji utleniajĢcych to funkcje obronne organizmu
sĢ niewystarczajĢce. W sprawnie dziaþajĢcych komrkach i tkankach wytwarzane sĢ
enzymy wchodzĢce w reakcje z wolnymi rodnikami.
WOLNE RODNIKI - sĢ to wysoce reaktywne, niestabilne czĢstki chemiczne (atomy
lub grupy atomw) powstajĢce podczas procesw przemiany materii w odpowiedzi
na bodŅce takie, jak np. ekspozycja na promienie UV, dym tytoniowy czy
zanieczyszczenie lub skaŇenie powietrza. Wolne rodniki w naszych organizmach
stale powstajĢ i ulegajĢ procesom rozpadu, przy czym u ludzi mþodych i zdrowych sĢ
one wszystkie natychmiast niszczone. Natomiast w starzejĢcym siħ organizmie
proces ten przebiega wolniej, w wyniku czego wolne rodniki mogĢ byę czynnikami
potencjalnie uszkadzajĢcymi komrki organizmu, prowadzĢc do destrukcji biaþek
i degeneracji komrek. Do schorzeı zwiĢzanych z niekorzystnym dziaþaniem
wolnych rodnikw naleŇĢ: miaŇdŇyca, choroba niedokrwienna i zawaþ serca, udar
mzgu, nowotwory, cukrzyca wieku starczego, zaęma starcza.
ANTYOKSYDANTY (przeciwutleniacze)- sĢ to zwiĢzki chemiczne neutralizujĢce
wolne rodniki. W organizmach Ňywych wystħpujĢ antyoksydanty enzymatyczne lub
nieenzymatyczne. Do najwaŇniejszych antyoksydantw nieenzymatycznych zalicza
siħ: witaminħ A, C, E , beta-karoten, selen oraz flawonoidy.
WITAMINY A,C,E wykazujĢ dziaþanie przeciwutleniajĢce poprzez zmniejszanie
aktywnoĻci wolnych rodnikw, obniŇajĢ poziom cholesterolu we krwi, hamujĢ
tworzenie zakrzepw Ňyþ, obniŇajĢ ciĻnienie krwi. Witamina E i beta-karoten
(tokoferole), jako zwiĢzki rozpuszczalne w tþuszczach chroniĢ przed utlenianiem
lipidy. Witamina C rozpuszczalna w wodzie speþnia funkcjħ obronnĢ we wszystkich
pþynach ustrojowych. Obecnie zaleca siħ stosowanie wiħkszych dawek tej witaminy
szczeglnie dla palaczy, osb pracujĢcych w szkodliwych warunkach lub w czasie
rŇnych infekcji.
FLAWONOIDY Î
jest to grupa substancji naleŇĢcych do zwiĢzkw polifenolowych wystħpujĢcych
m.in. w herbacie majĢcej wþaĻciwoĻci antyoksydacyjne. WystħpujĢ rwnieŇ
w winogronach, cytrusach, czosnku, cebuli i czerwonym winie, oleju sezamowym.
PIERWIASTKI: selen, cynk, miedŅ, mangan wchodzĢ w skþad szeregu enzymw,
ktre hamujĢ procesy prowadzĢce do powstania wolnych rodnikw.
SubstancjĢ antyutleniajĢcĢ jest rwnieŇ wytwarzany w organizmie czþowieka
koenzym Q10, chroniĢcy szczeglnie naczynia krwionoĻne i serce.
W jaki sposb moŇemy wspomagaę nasz organizm w celu zachowania prawidþowej
rwnowagi pomiħdzy substancjami utleniajĢcymi , a przeciwutleniaczem?
Odpowiedzi na to pytanie udzielajĢ nam naukowcy, dietetycy i specjaliĻci
od Ňywienia
NiezaleŇnie od przeciwutleniaczy stosowanych jako dodatki do ŇywnoĻci,
najwiħkszĢ karierħ robi Ňywo rozwijajĢca siħ dziedzina stosowania tzw.
przeciwutleniaczy na wþasny domowy uŇytek. NaleŇĢ do nich przeciwutleniacze
zawarte w warzywach i owocach dla ktrych udokumentowano wybitne wþaĻciwoĻci
ochronne-antymutagenne i przeciwnowotworowe.
Naturalne antyoksydanty w ŇywnoĻci:
Okazuje siħ, Ňe niektre substancje wchodzĢce w skþad przypraw kuchennych sĢ
cennymi przeciwutleniaczami. WþaĻciwoĻci przeciwutleniajĢce posiadajĢ: tymianek,
rozmaryn, goŅdziki, cynamon, czarny pieprz, imbir. Ich wþaĻciwoĻci
przeciwutleniajĢce oznacza siħ na podstawie szybkoĻci tworzenia siħ produktw
utleniania tþuszczu kurczaka ogrzewanego w temp.110 stopni Celsjusza bez przeciw
utleniacza oraz w obecnoĻci 1% ekstraktu przyprawy roĻlinnej. ZdolnoĻci
przeciwutleniajĢce tych przypraw roĻlinnych przedstawia tabela poniŇej:
Ekstrakt
Indeks wþaĻciwoĻci
przeciwutleniajĢcych
(dziaþanie osþaniajĢce na
tþuszcz)
Rozmaryn
Szaþwia
Tymianek
Lebiodka (oregano)
Imbir
GoŅdziki
LiĻcie laurowe
Pieprz czarny
12,6
8.4
5,7
3,4
2,4
2,3
1,5
1,2
36789352.002.png
Ich wþaĻciwoĻci przeciwutleniajĢce oznacza siħ na podstawie szybkoĻci tworzenia
produktw utleniania tþuszczu kurczaka ogrzewanego w 110 st.C bez
przeciwutleniacza oraz w obecnoĻci 1% ekstraktu przyprawy roĻlinnej.
Z danych powyŇszej tabeli wynika, Ňe dodanie zaledwie 1% ekstraktu np. rozmarynu
ponad dwunastokrotnie opŅnia utlenianie ogrzewanego tþuszczu kurczaka.
Najbogatszym Ňrdþem witaminy E , zwanej witaminĢ mþodoĻci sĢ oleje roĻlinne
oraz pochodzĢce od nich produkty. Gþwnym skþadnikiem witaminy E sĢ tzw.
ŋ-tokoferole odgrywajĢce waŇnĢ rolħ w stabilizacji tþuszczw zawartych zwþaszcza
w olejach roĻlinnych. UsuwajĢ one wolne rodniki powstajĢce podczas reakcji
nienasyconych kwasw tþuszczowych z tlenem, czyli w procesie tzw. Starzenia siħ
tþuszczu.
ZawartoĻę witaminy E w produktach spoŇywczych przedstawia tabela poniŇej:
Produkt
ZawartoĻę witaminy E
w mg/100g
Olej z kieþkw pszenicy
Olej kukurydziany
Olej baweþniany
Olej palmowy
Olej sezamowy
Olej rzepakowy
Majonez
Jaja kurze
Groch
Marchew
Masþo
318
164
75
74
67
67
13
10
7,3
0,6
0,3
Jak wynika z danych zamieszczonych w tabeli najwiħksze wþaĻciwoĻci
antyoksydacyjne ze wzglħdu na obecnoĻę witaminy E oraz zawartych w niej
tokoferoli zawiera olej z kieþkw pszenicy. WĻrd warzyw najwiħcej witaminy E
znajduje siħ w szpinaku, papryce, saþacie oraz brokuþach.
36789352.003.png
Karotenoidy-jedna z najliczniejszych grup barwnikw roĻlinnych, stanowiĢce
prowitaminħ A dla organizmw Ňywych majĢ rwnieŇ istotne znaczenie jako
przeciwutleniacze i zaliczane sĢ do przeciwutleniaczy.
ZawartoĻę witaminy A w produktach spoŇywczych:
Produkt
ZawartoĻę witaminy A
w mg/100g
Tþuszcz wĢtroby dorsza
WĢtroba woþowa
WĢtroba wieprzowa
ņþtko jaja kurzego
Woþowina tþusta
Masþo(letnie)
Sery twarde, Ňþte
ĺmietana(30%)
Nerki woþowe
Twarg tþusty
Mleko
smalec
25 000
8200
3500
1260
1250
590
250
230
230
100
10
10
Zalecana dzienna dawka witaminy A wynosi ok.1mg, tak wiħc Ňþtko jaja kurzego
zawiera dawkħ wielokrotnie przekraczajĢcĢ nasze dzienne zapotrzebowanie.
WspomagajĢcĢ funkcjħ w procesach antyoksydacyjnych stanowiĢ substancje
dodawane do ŇywnoĻci np. kwas cytrynowy i jego sole, kwas fosforowy i jego sole,
kwas winowy i jego sole, oraz kwas askorbinowy. Czþowiek jest jednym
z nielicznych gatunkw nie potrafiĢcych syntetyzowaę kwasu askorbinowego, zatem
musi go otrzymywaę z pokarmw-przede wszystkim z warzyw i owocw. Dzienne
zapotrzebowanie kwasu askorbinowego dla czþowieka wynosi 60-75 mg i jest
niezbħdne do utrzymania poziomu witaminy C.
ZawartoĻę kwasu askorbinowego w produktach spoŇywczych:
Produkt
Kwas askorbinowy
w mg/100g
Porzeczki czarne
Papryka zielona
Naę pietruszki
JarmuŇ
Brukselka
Brokuþy
200
175
150
150
120
120
36789352.004.png 36789352.005.png
Kiwi
Pietruszka
RzeŇucha
Kalafior
Truskawki
Szpinak
Grapefruit
Kapusta
Cytryny
Pory
Pomidory
ziemniaki
100
100
79
70
60
55
45
45
40
35
25
20
Warto wiedzieę, Ňe dziennĢ dawkħ witaminy C u dorosþego czþowieka uzyskamy
poprzez spoŇycie zaledwie 5 dkg czarnych porzeczek.
Inne waŇniejsze antyoksydanty roĻlin jadalnych, o udokumentowanym dziaþaniu
przeciwnowotworowym:
Aurapten-sok grejpfrutowy, owoce cytrusowe
Daidzeina-soja
Kwas elagowy-herbata, leĻne jagody, winogrona, wiĻnie, orzechy laskowe
Hesperydyna Îowoce cytrusowe
Karnazol-liĻcie rozmarynu
Kurkumina- skþadnik przyprawy curry
Kwercetyna-cebula
Likopen-pomidor
Kwas protokatechowy- orzechy, owoce, warzywa
Resweratol-ciemne winogrona,grejpfruty, czerwone wino
Aliksyna, ajoen-czosnek.
NaleŇy podkreĻlię, Ňe wymienione zwiĢzki roĻlinne nie áleczĢÑ zaawansowanych
chorb nowotworowych, lecz majĢ dziaþanie prewencyjne, chroniĢ nasze geny przed
tlenowymi atakami chemicznych utleniaczy i wolnych rodnikw.
PodsumowujĢc warto podkreĻlię, Ňe wg badaı i opinii specjalistw, wþaĻciwe
odŇywianie ma 10-krotnie wiħksze znaczenie w porwnaniu do reszty
tzw. Ļrodowiskowych czynnikw ryzyka zachorowaı na choroby nowotworowe.
Literatura:
1. Stefan Ball: áAntyoksydanty w medycynie i zdrowiu czþowiekaÑ,(2001).
2. J.Przybylski: áņyjmy dþuŇejÑ, (2000).
3. J.Maþyszko,S.Michaþkiewicz: art. áWitamina EÑ-áNauka i technikaÑ(2001).
4. http://medycyna.linia.pl/zywienie1.html-art. áOdŇywianie , a nowotworyÑ.
36789352.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin