pół dużej kapusty lub jedna mała
puszka ciemnej fasoli
3 pomidory
słoiczek kukurydzy z groszkiem
ogórek zielony
5-6 kawałków papryki konserwowej
mały por
koperek, natka pietruszki (jak kto woli)
Sos: mały słoiczek majonezu, 2 łyżeczki octu winnego, kilka kropli przyprawy do zup, łyżeczka cukru, sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę opłukać i pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Umyty ogórek pokroić na plasterki, a bardzo starannie opłukany por - na cieniutkie pół-plasterki. Warzywa konserwowe osączyć z zalewy. Ułożyć wszystko warstwami w szklanej salaterce. Przyrządzić sos z podanych składników, polać nim sałatkę, wymieszać i posypać posiekaną zieleniną. Smacznego!
Nucha1952