Zupa mleczna z kluskami kładzionymi.docx

(375 KB) Pobierz

Zupa mleczna z kluskami kładzionymi

Składniki:

·         1 l mleka

·         1 jajko

·         80 ml wody

·         200 g mąki

·         1 łyżka masła

·         sól, cukier

http://www.kuron.com.pl/szablony/kuron/images/lay/blok1_bottom_left.gif

Sposób przyrządzania:

Mleko podgrzewamy. Do przesianej mąki dodajemy jajo, wodę i sól, wyrabiamy ciasto łyżką lub przy pomocy miksera, mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki. Do mleka dodajemy łyżkę masła, a gdy się zagotuje kładziemy łyżką kluski na wrzątek. Jeśli mamy trudności z nakładaniem ciasta łyżką, możemy je rozsmarować na deseczce i kroić nożem nad mlekiem równe paseczki Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy zupę do smaku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin