Zupa krolewska z kurczat. Skladniki: Kurcze male 1/2 szt. Marchew 1 szt. Seler 1 szt. Pietruszka 1 szt. Por maly 1 szt. Smietana 1/3 szklanki Zoltko jajka 1 szt. Koperek zielony siekany 1 lyzeczka Sol,maka pszenna. Przepis: Kurcze ugotowac wraz z wloszczyzna w osolonej wodzie,po czym przecedzic wywar do czystego garnka.Mieso obrac z kosci i zemlec wraz z warzywami w maszynce do mielenia miesa.Zmielona mase polaczyc z przecedzonym wywarem,zagescic go niewielka iloscia zawiesiny z maki pszennej,wody i zagotowac.Zagotowana zupe wzbogacic zoltkiem roztrzepanym w smietanie,zahartowanym niewielka iloscia przyprawy do zup w razie koniecznosci,a na sam koniec nalezy do niej dodac posiekana zielenine.Zupe nalezy podawac na cieplo z grzankami z bulek.
chrzasz2