Grzybowe klopsiki
(4 porcje)
masło, 5 dkg
jajka, 2 sztuki
Jarzynka WINIARY, 1 opakowanie
mąka, 2 dkg
olej, 4 łyżki
śmietana, 0,5 szklanki
makaron, 40 dkg
koperek lub natka pietruszki, 0,5 pęczka
pomidory, 50 dkg
mleko, 150 ml
bułka tarta, 3 łyżki
bułka czerstwa, 1 sztuka
cebula, 1 sztuka
sól, pieprz, 1 szczypta
prawdziwki suszone, 2 dkg
Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle. Dodać tartą bułkę. Grzyby namoczyć w wodzie. Następnie drobno pokroić i gotować kilka minut na średnim ogniu. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odcedzić, osączyć, wywar zachować. Grzyby przełożyć do cebulki. Farsz przyprawić. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso zagnieść z odciśniętą bułką,jajkami i Jarzynką WINIARY. Z masy mięsnej uformować owalne kotlety. Pośrodku każdego umieścić porcję farszu. Oprószyć je 1 dag mąki. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim kotleciki kilka minut na średnim ogniu. Przełożyć do płaskiego rondla, podlać wywarem z gotowania grzybów. Dusić 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Oprószyć resztą mąki, krótko zagotować. Dodać śmietanę. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w plasterki, ułożyć wokół brzegów półmiska. Pośrodku umieścić uduszone klopsiki oraz makaron. Gotowe danie posypać koperkiem lub natką. Podawać na goraco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Justyna, Skierniewice
Pomysł konsumenta na walentynkowy wieczór:
Na pięknie udekorowanym stoliku (palące się czerwone świece, czerwone serwetki itp.) dostawiamy oprócz klopsików, sałatkę z tuńczykiem, brokuły i pieczarki zasmażone w maśle i bułce tartej. Na pewno nie powinno zabraknąć czerwonego wina lub szampana. W ten miły wieczór obdarzamy się drobnymi upominkami. Kolację spożywamy przy romantycznej muzyce. Po wspaniałej kolacji oglądamy romantyczny film.
slawek3400