Naleśniki z grzybami
Składniki na 4 porcje:
po szklance mąki i mleka
3 jaja
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia
nadzienie:
30 dag świeżych grzybów leśnych
mały pomidor
cebula
5 dag wędzonego boczku
pół szklanki Bulionu grzybowego WINIARY (instant)
3/4 pojemnika gęstej kwaśnej śmietany (15 dag)
po pół pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki tymianku
pieprz
Z jajek, mąki i mleka zrób ciasto naleśnikowe, dodaj sól i proszek do pieczenia. Oczyść i umyj grzyby, pokrój je na połówki, a pomidory - na ćwiartki. Obierz cebulę, dokładnie pokrój ją w kostkę. Pokrój też boczek. Teraz do przygotowanego ciasta dodaj wodę mineralną.
Usmaż na 3 łyżkach tłuszczu 4 naleśniki. Na reszcie tłuszczu podsmaż boczek i zeszklij cebulę. Odłóż je z patelni i podsmaż grzyby. Potem wrzuć pomidory, boczek i cebulę. Na koniec wlej bulion i całość zagotuj. Dodaj śmietanę, zagęść mąką. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszaj z posiekaną zieleniną. Napełnij naleśniki nadzieniem.
slawek3400