Naleśniki z grzybami.rtf

(7 KB) Pobierz
Naleœniki z grzybami

Naleśniki z grzybami

 

Składniki na 4 porcje:

po szklance mąki i mleka

3 jaja

3-4 łki gazowanej wody mineralnej

szczypta soli i proszku do pieczenia

nadzienie:

30 dag świeżych grzybów leśnych

mały pomidor

cebula

5 dag wędzonego boczku

pół szklanki Bulionu grzybowego WINIARY (instant)

3/4 pojemnika gęstej kwaśnej śmietany (15 dag)

po półczka szczypiorku i natki pietruszki

4 łki masła lub margaryny

łeczka mąki ziemniaczanej

pół łeczki tymianku

pieprz

 

 

Z jajek, mąki i mleka zrób ciasto naleśnikowe, dodaj sól i proszek do pieczenia. Oczyść i umyj grzyby, pokrój je na połówki, a pomidory - na ćwiartki. Obierz cebulę, dokładnie pokrój ją w kostkę. Pokrój też boczek. Teraz do przygotowanego ciasta dodaj wodę mineralną.

 

Usmaż na 3 łkach tłuszczu 4 naleśniki. Na reszcie tłuszczu podsmaż boczek i zeszklij cebulę. Odłóż je z patelni i podsmaż grzyby. Potem wrzuć pomidory, boczek i cebulę. Na koniec wlej bulion i całość zagotuj. Dodaj śmietanę, zagęść. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszaj z posiekaną zieleniną. Napełnij naleśniki nadzieniem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin