Medaliony w warzywach
Składniki na 4 porcje:
40 dag cielęciny bez kości (np. górka)
2 cebule
2 ząbki czosnku
zielona papryka
2 pomidory
3-4 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
4 łyżki oleju
łyżka koncentratu pomidorowego
sproszkowana ostra papryka
sól
pieprz
Paprykę umyj i - usunąwszy ziarenka - pokrój w krążki, a sparzone i obrane ze skórki pomidory - w cząstki. Obrany czosnek wyciśnij przez praskę. Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na łyżce oleju, dołóż czosnek, koncentrat, paprykę i pomidory, a następnie wlej bulion i całość oprósz solą, pieprzem i papryką i duś pod przykryciem przez 10 minut.
Mięso umyj, pokrój w cienkie plastry, posól i posyp papryką. Na patelni rozgrzej resztę oleju i usmaż na nim kotlety po 3-4 minut z każdej strony. Następnie umieść je w rondlu z warzywami i podduś jeszcze przez 10 minut.
slawek3400