Udka kurczaka na sposób wschodni.rtf

(6 KB) Pobierz
Udka kurczaka na sposób wschodni

Udka kurczaka na sposób wschodni

 

Składniki na 4 porcje:

4-6 udek kurczaka

po łeczce oleju i masła

marynata:

5 łek jasnego sosu sojowego

2 ząbki czosnku

3 łeczki soku z cytryny

kawałek świeżo startego korzenia imbiru lub pół łeczki sproszkowanego

ćwierć łeczki kurkumy

po pół łeczki słodkiej i ostrej papryki

łka płynnego miodu

pół filiżanki Bulionu warzywnego lub drobiowego WINIARY

 

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj w salaterce z pozostałymi składnikami marynaty. Do przygotowanej marynaty włóż umyte i osuszone udka, wymieszaj, przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Od czasu do czasu odwracaj udka, by równo się zamarynowały.

 

W uprzednio przygotowanym rondlu rozgrzej olej i masło, po czym włóż udka. Podlej je 2-3 łkami marynaty z salaterki, duś pod przykryciem 40 minut. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewaj odrobiną gorącego bulionu.

 

Podawaj z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin