Kurczak w zielonym sosie
Składniki na 8 porcji:
kurczak (około półtora kg)
2 łyżki oleju
20 dag szpinaku
po pół pęczka natki i koperku
2 cebule
szklanka śmietany
2 łyżki masła
żółtko
sól, biały pieprz
Kurczaka podziel na 8 części, natrzyj solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany w rondlu olej, zrumień, a następnie wlej szklankę wody i podduś (40 minut).
Posiekaj szpinak, koperek, natkę oraz cebulę, którą następnie zeszklij na roztopionym w rondelku maśle. Dodaj do niej zieleninę i razem podduś jeszcze przez około 5 minut.
Wyjmij kurczaka, a do rondla wlej wymieszaną z żółtkiem śmietanę, zagotuj ją przez 4-5 minut, dodaj zieleninę, zamieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Kurczaka polej sosem i podaj z gotowanym ryżem.
slawek3400