Krokiety z dorsza.rtf

(6 KB) Pobierz
Krokiety z dorsza

Krokiety z dorsza

 

Składniki:

75 dag filetów

łeczka Bulionu warzywnego w płynie WINIARY

łeczka soku z cytryny

50 dag ugotowanych w mundurkach ziemniaków

2 jaja

3 łki posiekanej natki pietruszki

l, pieprz

olej do smażenia

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, odstaw na pół godziny, po czym ułóż w płaskim rondlu, skrop bulionem rozpuszczonym w pół szklanki wody i duś pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, przestudź.

 

Ugotowane ziemniaki obierz i razem z rybą zmiel w maszynce, dodaj sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i 2 żółtka, całość dokładnie wymieszaj. Teraz ubij na sztywno pianę z białek, a potem delikatnie, ale starannie wymieszaj z przygotowaną masą. Zwilżonymi rękami formuj niewielkie krokiety, smaż w dużej ilości mocno rozgrzanego oleju na złoty kolor.

 

Tak przygotowane krokiety smakują doskonale z surówkami lub ostrymi sosami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin