Halibut w jarzynach
Składniki na 2 porcje:
2 plastry halibuta (dzwonka po 20 dag)
2 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
fenkuł (około 20 dag) lub 1-2 małe pory
kostka Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 łyżki masła lub margaryny
1-2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
mąka do panierowania
Ziarenka Smaku WINIARY
do dekoracji:
cytryna
Opłucz i osusz kawałki ryby. Skrop je jedną łyżką soku z cytryny i odłóż na kilka minut. Następnie obierz marchew i ziemniaki, umyj je i pokrój w słupki. Oczyść fenkuł, cześć zieloną odłóż, a resztę kopru umyj i pokrój na kawałki. Przygotowane warzywa wrzuć do garnka z wrzącą wodą, dodaj kostkę Kogutek - gotuj około 10 minut.
W tym czasie osusz plastry ryby, oprósz Ziarenkami Smaku i obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż halibuta z obu stron na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień, smaż rybę jeszcze 10 minut. Na drugiej patelni rozpuść tłuszcz i dodaj miód. Teraz wrzuć osączone warzywa, obtocz je w sosie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszaj z drobno posiekanymi zielonymi częściami kopru. Wyjmij rybę i warzywa na półmisek, całość udekoruj kawałkami cytryny.
slawek3400