Sałatka z wołowiną
Składniki:
50 dag ziemniaków
2 cebule
2 łyżki masła
10 dag boczku wędzonego
20 dag ugotowanej i pokrojonej w kostkę wołowiny
3 łyżki wywaru
nieduży pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki octu winnego
łyżka oleju
sól
pieprz
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, potem je obierz i pokrój na plasterki. Umytą natkę oraz obrane i opłukane cebule drobno posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę, usmaż na maśle, dodaj cebulę i troszkę wody, chwilę duś pod przykryciem, po czym wymieszaj z wołowiną i usmaż razem.
Wlej olej, ocet winny i rosół, przypraw solą oraz pieprzem, odstaw do ostygnięcia. Ziemniaki włóż do salaterki lub ułóż na półmisku, przykryj wołowiną. Całość udekoruj posiekaną pietruszką.
slawek3400