Biały krupnik na wędzonce
Składniki:
20 dag wędzonego boczku lub bekonu
pół szklanki pęczaku
2 marchewki
pietruszka
cebula
szklanka mleka
kostka Bulionu warzywnego WINIARY
2 liście laurowe
sól
3 ziarna pieprzu
Wypłukany pęczak zalej mlekiem, rozprowadzonym pół na pół z wodą i trzymaj na ogniu około godziny, póki się nie rozklei.
Umytą wędzonkę oraz umyte, obrane i pokrojone na kawałki warzywa ugotuj w 4 szklankach wody, dodaj ziarna pieprzu i liście laurowe. Umytą cebulę przekrój bez obierania na pół, po czym przypiecz ją na suchej patelni, a pod koniec gotowania wrzuć do wywaru.
Gotowy wywar przecedź, połącz go z pęczakiem i pokrojonym na kawałki mięsem bez skórki. Całość zagotuj, a na koniec dopraw kostką warzywną i solą.
slawek3400