Avgolemono - grecka zupa cytrynowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

 

Składniki:

4 szklanki przegotowanej wody

pół szklanki soku z cytryny

cebula

3 łodygi selera naciowego

mała marchewka

1/4 łeczki utłuczonych nasion kolendry

po pół łeczki mielonego pieprzu i anyżku

3 żółtka

sok i skórka otarta z cytryny

2 łki oliwy

l

 

Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodaj kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym wlej wodę. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj 30-40 minut pod przykryciem. Przecedź przez sito i wlej sok z cytryny.

 

Dokładnie ubij żółtka z sokiem i skórką z cytryny, rozcieńcz dwiema łkami wywaru. Rondel z wywarem postaw na małym ogniu i stopniowo wlewaj żółtka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin