BISZKOPTOWE WIEŻYCZKI Z GRUSZKAMI.doc

(26 KB) Pobierz
BISZKOPTOWE WIEŻYCZKI Z GRUSZKAMI

BISZKOPTOWE WIEŻYCZKI Z GRUSZKAMI

 

 

 

Składniki na 8 sztuk:

 

3 jajka

12 dag cukru

12 dag mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

 

Na masę gruszkową:

 

1 kg gruszek

3 czubate łyżki cukru

200 ml wody

kawałek kory cynamonu

5 gożdzików

2 torebki budyniu o smaku waniliowym

 

Na krem śmietankowy:

 

250 ml kremówki

1 torebka zagęstnika do śmietany

1 torebka cukru waniliowego

 

              Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do ucieranej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z masą żółtkową. Ciasto rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 10 minut. Gruszki obierz, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój w małą kostkę, przełóż do rondelka, dodaj wodę oraz cynamon, goździki i cukier, poczekaj, aż całość zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Z kompotu wyjmij korę cynamonu i goździki, wlej budyń rozrobiony w 8 łyżkach wody, stale mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje (około 2 minuty). Następnie z biszkoptowego placka wytnij 32 krążki. Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem zagęstnika oraz cukru waniliowego. Krem śmietankowy wstaw na około 30 minut do lodówki, aby mocno się schłodził. Biszkoptowe krążki przekładaj zimną masą gruszkową i kremem śmietankowym. Przed podaniem udekoruj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin