CIASTKA TORTOWE Z WIŚNIAMI.doc

(26 KB) Pobierz
CIASTKA TORTOWE Z WIŚNIAMI

CIASTKA TORTOWE Z WIŚNIAMI

 

 

 

Składniki na 12 porcji:

 

3 jajka

12 dag cukru

1 torebka cukru waniliowego

po 7 płaskich łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

 

Na nadzienie:

 

1 słoik (ok. 720 ml) wiśni z kompotu

4 łyżki mąki ziemniaczanej

50 dag tłustego twarogu

1 torebka cukru waniliowego

15 dag cukru

sok i skórka starta z jednej cytryny

7 łyżeczek żelatyny

20 dag kremówki

 

              Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe porcje. Każdą rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze. Placki kolejno piecz po 20 minut w temp. 175°C. W tym czasie wiśnie osącz, zalewę zachowaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 6 łyżkami zalewy z wiśni. Pozostałą zalewę zagotuj, dodaj wiśnie, wlej rozrobioną mąkę ziemniaczaną, gotuj do czasu aż masa zgęstnieje. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Utrzyj na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem oraz skórką z cytryny. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, następnie rozpuść podgrzewając. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą serową i rozpuszczoną żelatyną. Na jednym placku rozsmaruj masę wiśniową, następnie krem twarogowy. Przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny. Pokrój na kawałki. Udekoruj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin