CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto:
30 dag mąki
15 dag cukru
1 kostka masła
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z jednej cytryny
Na krem:
pół kostki masła
5 dag cukru
1 torebka budyniu o smaku waniliowym
425 ml mleka
75 dag truskawek
1 szklanka śmietanki kremówki
1 torebka zagęstnika do śmietany
pół torebki galaretki truskawkowej
2 łyżki płatków migdałowych
tłuszcz i tarta bułka do formy
Masło przełóż do miseczki, utrzyj z cukrem na jasnokremową masę. Ucierając wbijaj jajka. Do masy maślanej przesiej mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową. Ciasto przełóż do posmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką formy. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 45 minut. Przestudź w formie, po czym odwróć do góry dnem, zdejmij foremkę. Ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia. Proszek budyniowy wymieszaj z 5 dag cukru i 6 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń i energicznie mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku. Truskawki opłucz, osącz na sitku. Owoce oczyść, pokrój na kawałeczki. Śmietankę ubij z dodatkiem zagęstnika. Zupełnie zimny budyń wymieszaj z bitą śmietaną. Krem rozsmaruj na cieście. Rozłóż kawałki truskawek. Polej tężejącą galaretką. Posyp płatkami migdałowymi. Odstaw do zastygnięcia.
wuhazet