CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI(1).doc

(26 KB) Pobierz
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

 

 

Składniki na 12 porcji:

 

Na ciasto:

 

30 dag mąki

15 dag cukru

1 kostka masła

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka starta z jednej cytryny

 

Na krem:

 

pół kostki masła

5 dag cukru

1 torebka budyniu o smaku waniliowym

425 ml mleka

75 dag truskawek

1 szklanka śmietanki kremówki

1 torebka zagęstnika do śmietany

pół torebki galaretki truskawkowej

2 łyżki płatków migdałowych

tłuszcz i tarta bułka do formy

 

              Masło przełóż do miseczki, utrzyj z cukrem na jasnokremową masę. Ucierając wbijaj jajka. Do masy maślanej przesiej mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową. Ciasto przełóż do posmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką formy. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 45 minut. Przestudź w formie, po czym odwróć do góry dnem, zdejmij foremkę. Ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia. Proszek budyniowy wymieszaj z 5 dag cukru i 6 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń i energicznie mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku. Truskawki opłucz, osącz na sitku. Owoce oczyść, pokrój na kawałeczki. Śmietankę ubij z dodatkiem zagęstnika. Zupełnie zimny budyń wymieszaj z bitą śmietaną. Krem rozsmaruj na cieście. Rozłóż kawałki truskawek. Polej tężejącą galaretką. Posyp płatkami migdałowymi. Odstaw do zastygnięcia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin