MUFFINKI KAWOWE
Składniki na 12 sztuk:
1 jajko
1 laska wanilii
15 dag brązowego cukru
5 łyżek oleju
250 ml gęstego naturalnego jogurtu
30dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
12 sztuk pralinek raffaello
25 dag cukru pudru
1 białko
3-4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki chipsów kokosowych (dostępne w supermarketach)
Przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj jajko z cukrem, olejem i jogurtem. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, czubkiem noża wyskrob miąższ i dodaj go do pozostałych składników. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i kawę w proszku. Całość szybko i energicznie wymieszaj (ciasta na muffinki nie wolno ucierać zbyt długo, bo będzie gumowate). Blachę na muffinki lekko natłuść, do wgłębień wlej połowę przygotowanego ciasta. Rozłóż raffaello, zalej pozostałym ciastem (powinno dokładnie przykrywać pralinki). Piecz 20-25 minut w temp. 180°C. Gotowe babeczki krótko przestudź w formie, ostrożnie wyjmij, ostudź. Przygotuj lukier: drewnianą pałką rozetrzyj przesiany cukier puder z białkiem i 2-3 łyżkami zimnej wody (możesz też dolać kilka łyżek likieru kokosowego). Dodaj wiórki, dokładnie wymieszaj. Chipsy kokosowe zrumień na suchej patelni (uważaj, aby się nie przypali/y!) Zamiast chipsów możesz też użyć płatków migdałów. Zupełnie zimne babeczki posmaruj lukrem, posyp uprażonymi chipsami lub płatkami. Odstaw do zastygnięcia.
wuhazet