PIERNICZKI PO POLSKU.doc

(24 KB) Pobierz
PIERNICZKI PO POLSKU

PIERNICZKI PO POLSKU

 

 

40 dag mąki

100 ml mleka

50 ml silnego naparu z kawy naturalnej

10 dag miodu

5 dag drożdży

2 jaja

5 dag masła

przyprawa do pierników

tłuszcz do wysmarowania blachy

 

              Z łyżki mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do podrośnięcia. Jaja połączyć z przesianą mąką, lekko zrumienionym miodem, roztopionym masłem, naparem z kawy, rozczynem i przyprawą do pierników. Ciasto dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość pół centymetra. Foremką wykroić pierniczki, ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze - pozostawić aż do wyrośnięcia. Upiec w gorącym piekarniku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin