TORCIK MIŚ.doc

(22 KB) Pobierz
TORCIK MIŚ

TORCIK MIŚ

Składniki na 16 sztuk:

30 dag masła

28 dag cukru

1 tabliczka mlecznej czekolady

5 jajek

1 mała puszka moreli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

20 dag mąki pszennej

10 dag mąki ziemniaczanej

biała mleczna i gorzka polewa czekoladowa do dekoracji

tłuszcz i tarta bułka do tortownicy

Czekoladę grubo posiekaj. Morele przełóż na sitko, odstaw na kilka minut, aby ociekły, po czym pokrój je w kostkę. Spód i brzegi tortownicy (o średnicy 26 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Masło przełóż do miseczki i powoli dosypując małe porcje cukru, utrzyj mikserem na jasnokremową masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj jajka. Przesiej oba rodzaje mąki, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dosypuj do ucieranej masy. Ciasto wymieszaj z pokrojonymi morelami i posiekaną czekoladą. Przełóż do przygotowanej tortownicy. Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 45 minut. Przestudź w formie, ostrożnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Torebki z polewami wstaw na 10-15 minut do gorącej wody. Z kartonu wytnij głowę misia. Szablon połóż na wierzchu ciasta. Wyciskając cienki paseczek gorzkiej czekolady obrysuj szablon. Kontur wypełnij mleczną czekoladą. Gdy warstwa mlecznej czekolady zastygnie, gorzką polewą czekoladową narysuj kontury uszu, oczu i buzi misia. Wypełnij je białą polewą. Wyciskając cienkie paseczki gorzkiej polewy, zrób także brwi, nos, źrenice i usta misia.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin