TORCIK MIŚ
Składniki na 16 sztuk:
30 dag masła
28 dag cukru
1 tabliczka mlecznej czekolady
5 jajek
1 mała puszka moreli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
biała mleczna i gorzka polewa czekoladowa do dekoracji
tłuszcz i tarta bułka do tortownicy
Czekoladę grubo posiekaj. Morele przełóż na sitko, odstaw na kilka minut, aby ociekły, po czym pokrój je w kostkę. Spód i brzegi tortownicy (o średnicy 26 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Masło przełóż do miseczki i powoli dosypując małe porcje cukru, utrzyj mikserem na jasnokremową masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj jajka. Przesiej oba rodzaje mąki, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dosypuj do ucieranej masy. Ciasto wymieszaj z pokrojonymi morelami i posiekaną czekoladą. Przełóż do przygotowanej tortownicy. Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 45 minut. Przestudź w formie, ostrożnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Torebki z polewami wstaw na 10-15 minut do gorącej wody. Z kartonu wytnij głowę misia. Szablon połóż na wierzchu ciasta. Wyciskając cienki paseczek gorzkiej czekolady obrysuj szablon. Kontur wypełnij mleczną czekoladą. Gdy warstwa mlecznej czekolady zastygnie, gorzką polewą czekoladową narysuj kontury uszu, oczu i buzi misia. Wypełnij je białą polewą. Wyciskając cienkie paseczki gorzkiej polewy, zrób także brwi, nos, źrenice i usta misia.
wuhazet