WIEŻYCZKI KAWOWE Z MANDARYNKAMI.doc

(26 KB) Pobierz
WIEŻYCZKI KAWOWE Z MANDARYNKAMI

WIEŻYCZKI KAWOWE Z MANDARYNKAMI

 

 

Składniki na 12 sztuk:

 

4 białka

szczypta soli

15 dag cukru

2 łyżki mielonej kawy

8 łyżek cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny

30 dag mandarynek

 

Na krem waniliowy:

 

400 ml kremówki

4 żółtka

3 łyżki cukru

2 torebki cukru waniliowego

 

              Przygotuj masę bezową: mocno schłodzone białka przelej do miseczki. Do białek dosyp sól. Dodaj sok cytrynowy. Powoli dosypując małe porcje cukru ubij mikserem na bardzo sztywną, śnieżnobiałą, szklistą pianę. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem i mieloną kawą. Blachę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Na nim wyrysuj 12 krążków o średnicy około 8 cm. Masę bezową umieść w szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Małe porcje masy wyciskaj na kółka, zapełniając ich powierzchnię. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C. Bezy obsuszaj około 50 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przygotuj krem: żółtka przelej do miseczki. Dosyp cukier i cukier waniliowy. Miseczkę ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą. Żółtka ubij na jasnokremową, puszystą masę. Miseczkę zdejmij z garnka i ubijając wystudź masę żółtkową. Kremówkę ubij na sztywno, połącz z żółtkami. Krem waniliowy przełóż do szprycy cukierniczej z okrągłą końcówką. Schłodź. Mandarynki obierz, usuń białą skórkę. Miąższ podziel na cząstki. Na połowie bezowych krążków ułóż cząstki mandarynek. Wyciśnij porcje kremu. Przykryj pozostałymi bezowymi krążkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin