WIEŻYCZKI KAWOWE Z MANDARYNKAMI
Składniki na 12 sztuk:
4 białka
szczypta soli
15 dag cukru
2 łyżki mielonej kawy
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
30 dag mandarynek
Na krem waniliowy:
400 ml kremówki
4 żółtka
3 łyżki cukru
2 torebki cukru waniliowego
Przygotuj masę bezową: mocno schłodzone białka przelej do miseczki. Do białek dosyp sól. Dodaj sok cytrynowy. Powoli dosypując małe porcje cukru ubij mikserem na bardzo sztywną, śnieżnobiałą, szklistą pianę. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem i mieloną kawą. Blachę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Na nim wyrysuj 12 krążków o średnicy około 8 cm. Masę bezową umieść w szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Małe porcje masy wyciskaj na kółka, zapełniając ich powierzchnię. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120°C. Bezy obsuszaj około 50 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przygotuj krem: żółtka przelej do miseczki. Dosyp cukier i cukier waniliowy. Miseczkę ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą. Żółtka ubij na jasnokremową, puszystą masę. Miseczkę zdejmij z garnka i ubijając wystudź masę żółtkową. Kremówkę ubij na sztywno, połącz z żółtkami. Krem waniliowy przełóż do szprycy cukierniczej z okrągłą końcówką. Schłodź. Mandarynki obierz, usuń białą skórkę. Miąższ podziel na cząstki. Na połowie bezowych krążków ułóż cząstki mandarynek. Wyciśnij porcje kremu. Przykryj pozostałymi bezowymi krążkami.
wuhazet