Sałatka z pieczonej papryki .doc

(2 KB) Pobierz

Składniki

 

• 3- 4 czerwone papryki

 

• garść czarnych oliwek bez pestek

 

• 200 g sera feta

 

• pęczek natki pietruszki

 

• pół cytryny

 

• 1 pomarańcza

 

• 4 łyżki oliwy

 

• sól,  grubo zmielony pieprz

 

Etapy przygotowania

 

1. Rozgrzej piekarnik do temp.200 st. C. Paprykę umyj i osusz, połóż strąki na kratce w piekarniku i piecz aż skórka zrobi się ciemna i popęka. Opieczone papryki włóż do woreczka plastikowego i zakręć, zostaw tak na 15 min.

 

2. Wyjmij papryki z woreczka, palcami lub nożykiem ściągnij ciemną skórkę, papryki przekrój i wyjmij nasiona oraz białe błonki. Miąższ z papryki pokrój w szersze paski lub poszarp rękami na kawałki, ułóż na dużym płaskim talerzu. Zostaw do zupełnego ostudzenia.

 

3. Pomarańczę obierz, ścinając grubo skórkę, aby usunąć białą błonkę. Wykrój spomiędzy błonek cząstki pomarańczy. Rób to nad miseczką, zbierając ściekający sok. Z pozostałości po wycięciu pomarańczowych cząstek także wyciśnij sok do miseczki. Cząstki pomarańczy ułóż na papryce.

 

4. Fetę pokrój na plastry i pokrusz lub pokrój w kostkę. Posyp serem paprykę. Na serze ułóż oliwki.

 

5. Natkę posiekaj dość grubo i posyp nią całą sałatkę. Zebrany sok z pomarańczy wymieszaj z sokiem z połówki cytryny i oliwą, osól do smaku i dopraw grubo zmielonym lub zmiażdżonym pieprzem. Sałatkę polej sosem na 15 min. przed podaniem, nie mieszaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin