Nie masz dostępu do oryginalnych japońskich składników? Zastąp je polskimi produktami. Potrawy będą równie zdrowe, a ich smak bliski oryginalnemu.
TRWA: 5 dni, ale aby zobaczyć jej wyraźne rezultaty, najlepiej stosować ją przez 2-3 tygodnie; zestawy można przygotowywać w różnej kolejnościODCHUDZA: ok. 0,5 kg w ciągu 5 dniMOŻNA JĄ POWTARZAĆ: po 2-3 tygodniach stosowania diety należy zrobić przynajmniej miesiąc przerwyPOLECANA: dla osób pragnących schudnąć, ale znużonych monotonią tradycyjnych diet, osób lubiących eksperymentować w kuchni NIEWSKAZANA DLA: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących, osób zagrożonych osteoporoząSZCZEGÓLNIE BOGATA W: błonnik pokarmowy oraz antyoksydantyWKAZÓWKI DLA MĘŻCZYZN: mało i średnio aktywni mogą stosować dietę w takich samych proporcjach jak kobiety. Mężczyźni bardziej aktywni powinni zwiększyć proponowane porcje o 15 proc. DZIENNA DAWKA KALORII: 1200 kcalUWAGA! W czasie stosowania diety konieczie jest wypijanie każdego dnia około 8 – 10 szklanek niesłodzonych napojów – najlepiej, by była to woda oraz niesłodzona zielona herbata. DZIEŃ 1ŚNIADANIE - ok. 370 kcalKanapki Kiusiu (3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, małe opakowanie pasztetu sojowego, ogórek konserwowy, kilka konserwowych cebulek) II ŚNIADANIE - ok. 140 kcalopakowanie waniliowego deseru sojowego, pól szklanki jagód OBIAD - ok. 360 kcalJapońska zupa rybna z makaronemPODWIECZOREK - ok. 80 kcalSałatka ze szpinaku i tofu (2/3 pęczka szpinaku, 1/3 opakowania tofu, ocet jabłkowy, sos sojowy) KOLACJA - ok. 250 kcalChuda ryba (albo krewetki) z bobemDZIEŃ 2ŚNIADANIE - ok. 275 kcalOmlet hotel Tokio (jajko, 2 białka, 2 łyżki groszku, sos sojowy, ocet jabłkowy, łyżeczka oleju sojowego, 2 kromki chrupkiego pie¬czywa, 2/3 czerwonej papryki) II ŚNIADANIE - ok. 150 kcal10 śliwek węgierekOBIAD - ok. 400 kcalRyba w sosie teriyaki z ryżem ( 150 g fileta z chudej białej ryby, łyżeczka cukru, sos sojowy, ocet jabłkowy, szczypta imbiru, czosnek, pół torebki ryżu) oraz surówka Honsiu (2 liście kapusty pekińskiej, 50 g zielonych liści pora, łyżeczka oleju sojowego, ocet jabłkowy)PODWIECZOREK - ok. 150 kcalDuszona dynia z soczewicą (250 g dyni, 2 łyżki czerwonej soczewicy, łyżeczka cukru, bulion, sos sojowy) KOLACJA - ok. 260 kcalGulasz z tofuDZIEŃ 3ŚNIADANIE - ok. 365 kcalSerek Hansei (opakowanie chudego serka ziarnistego, łyżeczka nasion słonecznika, kilkanaście kiełków dowolnego rodzaju, 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 1/3 małego opakowania chudego serka do smarowania, kilka liści sałaty) II ŚNIADANIE - ok. 100 kcalduża, twarda gruszkaOBIAD - ok. 380 kcalNigiri sushi i sałatka ze szpinakuPODWIECZOREK - ok. 130 kcal3 wafle ryżowe, pół szklanki malinKOLACJA - ok. 260 kcalSzaszłyki Nippon (filet z piersi kurczaka bez skóry, kilka cebulel ze szczypiorkiem, łyżeczka miodu, łyżka wody sos sojowy, ocet jabłkowy) i surówka Konfucjusza (250 g białej rzodkwi, mała marchew, sól) DZIEŃ 4ŚNIADANIE - ok. 290 kcalKanapki rybaka (2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego, 2 plasterki wędzonego łososia, marynowany ogórek, ćwiartka marynowanej papryki) II ŚNIADANIE - ok. 130 kcal2 pomarańczeOBIAD - ok. 385 kcalWołowina duszona z warzywamiPODWIECZOREK - ok. 170 kcalopakowanie deseru sojowego, szklanka wiśniKOLACJA - ok. 230 kcalDuszona fiądra Kobe z fasolką z Teshi (150 g flądry lub innej chudej ryby, sos sojowy, ocet jabłkowy, woda, 200 zielonej fasolki szparagowej, łyżeczka sezamu) DZIEŃ 5ŚNIADANIE - ok. 365 kcalTofudanie (3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, 1/3 opa¬kowania tofu, 2/3 czerwonej papryki) II ŚNIADANIE - ok. 95 kcalmały bananOBIAD - ok. 375 kcalKlopsiki z kurczakaPODWIECZOREK - ok. 130 kcalSałatka z gotowanej kapusty (szklanka poszatkowanej kapusty, łyżeczka sezamu, łyżeczka oleju sojowego, łyżeczka cukru, sos sojowy, ocet jabłkowy) KOLACJA - ok. 230 kcalTuńczyk w porachPROSTA WYMIANA:Zamiast ryżu do sushi zastosuj zwykły biały ryżOcet ryżowy zastąp octem jabłkowymPastę wasabi zamień na chrzan Zamiast pasty miso zastosuj bulionMakaron soba zastąp makaronem razowymFasolkę azuki zamień na czerwoną fasolkę
• 150 g fileta z soli albo innej chudej ryby, np. dorsza, mintaja, morszczuka,
• ćwierć opakowania mrożonej włoszczyzny,
• 50 g ma¬karonu razowego,
• łyżeczka oleju sojowego,
• sos sojowy,
• sok z cytryny
Rybę skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce, następnie podziel na części. Włoszczyznę lekko podgotuj, dodaj rybę, gotuj na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
Makaron ugotuj na półtwardo, dodaj do zupy. Całość skąpo dopraw sosem sojowym.
• 100 g mintaja, morszczuka lub soli gotowanej na parze albo 100 g konserwowych krewetek bez zalewy,
• 2/3 szklanki bobu,
• żółtko,
• łyżeczka cukru,
• ocet jabłkowy,
• szczypta soli
Z żółtka przygotuj sos, mieszając je w garnku z octem, cukrem i solą w kąpieli wodnej. Powinien być dość gęsty Bób krótko obgotuj i obierz ze skórki. Składniki ułóż obok siebie na talerzu, polej sosem.
• pół opakowania tofu,
• pół puszki czerwonej fasolki,
• 5 pieczarek,
• marchew,
• cebula,
• bulion,
• sos sojowy
Tofu pokrój w kostkę, marchew w słupki, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. W garnku o grubym dnie zagotuj bulion, dodaj warzywa, tofu i pieczarki, lekko podgotuj (warzywa powinny zachować jędrność).
Połącz z fasolką, dopraw do smaku.
Nigiri sushi i sałatka ze szpinaku
• 7 łyżek suchego ryżu,
• 40 g fileta z łososia,
• pół ogórka,
• 30 g gotowanej chudej ryby: mintaja morszczuka lub soli, albo 2 paluszki krabowe,
• pół łyżeczki cukru,
• sos sojow
Do sałatki:
• pół pęczka szpinaku,
• łyżeczka nasion sezamu,
• kilkanaście sztuk kiełków dowolnego rodzaju
Ugotuj ryż, dodaj ocet jabłkowy z cukrem i solą, wymieszaj. Powinien mieć lekko kleistą konsystencję, ułatwiającą formowanie.
Rybę pokrój na cieniutkie plasterki, ogórek w wąskie słupki.
Ryż uformuj łyżką albo w dłoniach w wałeczki. W każdy wałeczek wciśnij słupek ogórka kawałek paluszka krabowego. Obłóż dookoła plastrem ryby.
Podawaj ułożone na talerzu obok postaw miseczkę z sosem do maczania i drugą z odrobiną chrzanu.
• 100 g chudej wołowiny,
• 50 g zielonych liści pora,
• ćwierć opakowania tofu,
• 3 łyżki suchego ryżu,
• bulion
Tofu pokrój w kostkę, wołowinę w cieniut¬kie plasterki, cebulę w talarki, a liście pora w paseczki. W garnku podsmaż wołowinę, dodaj cukier, ocet i sos sojowy, wlej bulion, zagotuj, dodaj warzywa. Gotuj chwilę, połącz z ryżem.
• pierś kurczaka,
• 4 pieczarki,
• 2 białka,
• szczypta soli,
• 2 łyżki ryżu,
• 250 g białej rzodkwi,
• cząstka cytryny
Cebulę i pieczarki posiekaj, podsmaż na oleju, mięso zmiel. Cebulę, pieczarki, mięso i białka połącz w gład¬ką masę. Uformuj pulpeciki, obsmaż z każdej strony, podlej bulionem, uduś.
Podawaj z ryżem, startą rzodkwią, cytryną.
• puszka tuńczyka w sosie własnym,
• odcedzonego z zalewy,
• 150 g zielonych liści pora,
Pory pokrój w ukośne krążki, podgotuj z przyprawami w bulionie. Dodaj tuńczy¬ka, podgrzej. Tuńczyka ułóż na porach, polej bulionem.
E-nauka