Dieta 1200 kcal afrodyzjakalna.doc

(49 KB) Pobierz

Dieta 1200 kcal (dieta afrodyzjakalna)

 

Zasmakuj w diecie bogatej w składniki wzmagające popęd. Są takie potrawy, które zwiększą twój erotyczny apetyt, ale nie tuszę!

 

 

Dieta trwa: 7 dni.

Polecana: wszystkim zdrowym osobom, które chcą przygotować swoje libido na walentynkowy wieczór.

Szczególnie bogata w: witaminy A i C, kwas foliowy, cynk, białko i błonnik.

Dzienna dawka kalorii: około 1200.

Odchudza: 0,5 -1 kg tygodniowo.

 

 

DZIEŃ 1.

 

ŚNIADANIE 300 kcal

Jogurt z truskawkami.

 

II ŚNIADANIE 140 kcal

Nastrojowa kanapka z żółtym serem.

 

OBIAD 380 kcal

Dorsz lub kalmary z ryżem i papryczką chili.

 

PODWIECZOREK 150 kcal

Średnia pomarańcza, 3 suszone morele.

 

KOLACJA 220 kcal

Gładka zupa z dyni.

 

 

DZIEŃ 2.

 

ŚNIADANIE 260 kcal

Twarogowa mieszanka ze smakołykami.

 

II ŚNIADANIE 150 kcal

Czerwony koktajl.

 

OBIAD 400 kcal

Słodko-ostry krem z grzankami.

 

PODWIECZOREK 130 kcal

Duża gruszka, łyżeczka pestek z dyni.

 

KOLACJA 240 kcal

Pikantny omlet ze szpinakiem.

 

 

DZIEŃ 3.

 

ŚNIADANIE 305 kcal

2/3 szklanki mleka 1,5 proc, pół szklanki pokrojonej brzoskwini z puszki, 3 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami.

 

II ŚNIADANIE 160 kcal

Cienka kromka chleba graham z plastrem wędzonego łososia i małą zieloną papryką.

 

OBIAD 380 kcal

Paprykowa zapiekanka z kaszą.

 

PODWIECZOREK 160 kcal

Duży banan w plasterkach z 7 posiekanymi migdałami.

 

KOLACJA 213 kcal

Zupa z pieprzem.

 

 

DZIEŃ 4.

 

ŚNIADANIE 300 kcal

Półtorej bułki orkiszowej, szynka drobiowa, gruby plaster chudego sera twarogowego, 5 rzodkiewek, średni ogórek w plasterkach.

 

II ŚNIADANIE 140 kcal

Jogurt owocowy 150 g.

 

OBIAD 415 kcal

Pieprzna wołowina w bakłażanie.

 

PODWIECZOREK 130 kcal

Szklanka soku marchwiowo-owocowego, tarta kalarepa na surowo.

 

KOLACJA 205 kcal

Sałatka ze szparagami.

 

 

DZIEŃ 5.

 

ŚNIADANIE 300 kcal

Kanapki na słodko i ostro.

 

II ŚNIADANIE 150 kcal

Wiejska fantazja z ananasem.

 

OBIAD 390 kcal

Ciemny makaron z tuńczykiem.

 

PODWIECZOREK 140 kcal

Duży grejpfrut.

 

KOLACJA 255 kcal

Żółte placuszki z cukinii na ostro.

 

 

DZIEŃ 6.

 

ŚNIADANIE 290 kcal

Koktajl bananowy z płatkami.

 

II ŚNIADANIE 160 kcal

Kanapka z twarogiem.

 

OBIAD 380 kcal

Gotowana pierś z imbirem, surówka z selera.

 

PODWIECZOREK 140 kcal

2 średnie mandarynki, 10 migdałów.

 

KOLACJA 240 kcal

Dorsz z gorącego pieca.

 

 

DZIEŃ 7.

 

ŚNIADANIE 260 kcal

Razowiec z jajkiem.

 

II ŚNIADANIE 190 kcal

150 g serka wiejskiego z brzoskwinią.

 

OBIAD 390 kcal

Kraby z chili i kurkumą.

 

PODWIECZOREK 130 kcal

Średnie kiwi, 3 orzechy włoskie.

 

KOLACJA 208 kcal

Czerwona sałatka z rodzynkami.

 

 

Krzepiąca surówka

 

• pomidor,

 

• seler naciowy,

 

• ½ jabłka,

 

• ¼ białej rzodkwi,

 

• sok z cytryny,

 

• jogurt naturalny bez cukru (100 ml),

 

• szcypiorek, natka.

Warzywa i owoce umyć. Pomidor, jabłko i rzodkiew pokroić w kostkę, seler w drobne talarki. Składniki sałatki dokładnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny, posypać szczypiorkiem i natką.

 

Ryż z kurczakiem i warzywami

• 4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu,

 

• 100 g pokrojonej,

 

• gotowanej piersi kurczaka,

 

• 100 g brokułów,

 

• 100 g marchwi,

 

• ½ cebuli,

 

• ¼ szkl. wywaru z warzyw,

 

• szczypior.

Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Brokuły i marchew zblanszować na parze. Wszystkie składniki wraz z kawałkami kurczaka połączyć i wymieszać, zlać wywarem i posypać szczypiorkiem.

 

Sałatka z tuńczyka

• ½ główki sałaty lodowej,

 

• 50g tuńczyka z puszki,

 

• pomidor,

 

• sos winegret.

Sałatę i pomidora umyć. Sałatę porwać na małe kawałki. Pomidora pokroić w kostkę. Tuńczyka odcedzić. Składniki połączyć, wymieszać i polać sosem.

Czerwona sałatka z rodzynkami

• półtorej szklanki pokrojonej czerwonej kapusty,

• średnie jabłko,

• łyżka rodzynek,

• 2 łyżki granulowanych otrąb,

• łyżeczka soku z cytryny,

• cynamon

Kraby z chili i kurkumą

• pół opakowania paluszków krabowych (125 g),

• 2 małe ziemniaki,

• pół małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru,

• mały ogórek,

• 3 rzodkiewki,

• chili,

• kurkuma,

• garść dowolnych kiełków,

• 10 listków kapusty pekińskiej

Pokrój paluszki na spore kawałki. Zmiksuj jogurt, ogórek, dodaj chili i kurkumę. Talarki z ziemniaków podduś bez tłuszczu. Na talerzu ułóż listki kapusty, na nich kraby i ziemniaki. Polej sosem i posyp kiełkami.

Razowiec z jajkiem

• 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego,

• jajko na miękko,

• 50 g sałaty,

• średni pomidor

Dorsz z gorącego pieca

• 150 g fileta z dorsza,

• łyżeczka oleju roślinnego,

• 1/3 opakowania mrożonej marchwi z groszkiem,

• 2 łyżki otrąb granulowanych

Filet z dorsza obierz ze skóry, skrop olejem, zawiń w folię razem z warzywami. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 30 minut. Posyp otrębami.

Surówka z selera

• słoik selera konserwowego,

• średnie jabłko,

• po łyżeczce gorczycy, soku z cytryny i oliwy z oliwek

Gotowana pierś z imbirem

• 150 g fileta piersi z indyka,

• imbir,

• 2 czubate łyżki kaszy gryczanej

Kanapka z twarogiem

• mała bułka orkiszowa,

• mała cykoria,

• dwa cienkie plastry chudego sera twarogowego,

• łyżeczka koperku

Koktajl bananowy z płatkami

• szklanka maślanki,

• mały banan,

• łyżka kakao,

• 3 łyżki otrąb pszennych

Żółte placuszki z cukinii na ostro

• mała cukinia,

• 2 łyżki mąki,

• łyżka płatków owsianych,

• pół małego opakowania serka homogenizowanego,

• przyprawy (kurkuma, chili, pieprz, szczypta kakao)

Cukinię zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj z mąką i płatkami owsianymi. Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni. Podawaj polanę jogurtem i posypane przyprawami.

Ciemny makaron z tuńczykiem

• puszka tuńczyka w sosie własnym,

• mała żółta papryka,

• 3 łyżki kukurydzy z puszki,

• ćwierć główki sałaty,

• ćwierć szklanki makaronu razowego,

• pół opakowania małego jogurtu naturalnego,

• łyżka koperku,

• pieprz

Tuńczyka odsącz. Pokrój paprykę w paseczki, dodaj kukurydzę, rozdrobnioną sałatę. Ugotuj makaron al dente. Wymieszaj z rybą i warzywami. Połącz jogurt z koperkiem i pieprzem. Polej sałatkę sosem.

Wiejska fantazja z ananasem

• 150 g serka wiejskiego,

• plaster ananasa z puszki,

• cynamon

Kanapki na słodko i ostro

• mała grahamka,

• średnia tarta marchewka,

• 2 łyżki rodzynek,

• imbir,

• pół małego opakowania pasztetu sojowego z lubczykiem,

• średni pomidor,

• 10 kiełków sojowych

Wymieszaj marchew z rodzynkami i imbirem. Połóż na połówkę bułki. Drugą połówkę posmaruj pasztetem, udekoruj krojonym pomidorem i posyp kiełkami.

Sałatka ze szparagami

• słoik szparagów konserwowych,

• ćwierć główki sałaty,

• mała czerwona papryka,

• pół małego fileta z kurczaka,

• cienki plaster sera feta,

• łyżeczka musztardy

Mięso podduś bez tłuszczu. Szparagi, paprykę i ser pokrój. Połóż gotowe mięso na liściach sałaty i dodaj mieszankę warzywną. Polej musztardą i dopraw.

Pieprzna wołowina w bakłażanie

• 100 g mielonego mięsa wołowego,

• mały bakłażan,

• średni pomidor,

• łyżka oleju rzepakowego,

• kromka pumpernikla,

• pieprz naturalny i ziołowy

Bakłażan przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Mocz ok. godziny w osolonej wodzie. Osusz i podduś na patelni z odrobiną wody. Do mięsa dodaj przyprawy i smaż bez tłuszczu przez ok. 15 minut, mieszając. Pomidor pokrój na kilka grubych plastrów i podgrzej na patelni bez tłuszczu, aż będzie miękki. Na każdą połówkę bakłażana wyłóż połowę porcji mięsa, przykryj plastrami pomidora. Podawaj z pieczywem.

Zupa z pieprzem

• szklanka bulionu,

• 1/3 opakowania mrożonych brokułów,

• szklanka utartego selera korzeniowego,

• ząbek czosnku,

• 2 łyżki jogurtu naturalnego,

• łyżka nasion sezamu,

• plaster żółtego sera,

• pieprz

Przygotuj bulion (może być z kostki). Do gorącego bulionu dodaj brokuły, seler, czosnek i ser. Zagotuj, wymieszaj z jogurtem i sezamem, dopraw pieprzem.

Paprykowa zapiekanka z kaszą

• mała cukinia,

• średni pomidor,

• 1/4 żółtej papryki,

• 2 czubate łyżki kaszy gryczanej,

• cielęcina 130 g,

• łyżeczka oleju sezamowego,

• rozmaryn

Zetnij wierzchni plaster z cukinii i wydrąż miąższ. Pokrój paprykę i pomidora w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni bez tłuszczu. Mięso ugotuj i pokrój na duże kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Wymieszaj cielęcinę z kaszą i warzywami, włóż do środka wydrążonej cukinii. Skrop olejem sezamowym i posyp rozmarynem. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 minut.

Pikantny omlet ze szpinakiem

• 1/3 opakowania mrożonego szpinaku,

• 2 średnie jaja,

• łyżka tartego parmezanu,

• ulubione przyprawy

Odparuj rozmrożony szpinak na patelni bez tłuszczu. Zalej zmiksowaną masą z jajek i parmezanu. Przypraw do smaku.

Słodko-ostry krem z grzankami

• 130 g piersi kurczaka (lub krewetek),

• średnia cebula,

• 3 łyżki mleka skondensowanego (lub kokosowego),

• kurkuma,

• plasterek imbiru,

• średni ogórek,

• 3 łyżki kukurydzy konserwowej,

• mała grahamka

Mięso kurczaka (krewetki) wrzuć do gotującej się wody, pozostaw pod przykryciem kilka minut, wyjmij z wywaru. Zmiksuj cebulę, imbir, ogórek. Dodaj do wywaru, zagotuj. Dodaj do sosu mleko oraz kurczaka (krewetki). Wymieszaj i gotuj przez ok. 10 minut, aż zupa lekko zgęstnieje. Pokrój grahamkę w kostkę i opiecz w piekarniku. Przed podaniem dodaj do zupy grzanki i kukurydzę, posyp kolendra.

Czerwony koktajl

• mały kefir,

• 1/4 opakowania mrożonych wiśni,

• cynamon

Twarogowa mieszanka ze smakołykami

• 1/3 kostki chudego sera białego,

• łyżka pokrojonego szczypiorku,

• 3 łyżki płatków owsianych,

• 3 łyżki otrąb pszennych,

• średnia marchewka,

• średni ogórek,

• 4 łyżki jogurtu naturalnego

Z sera, szczypiorku, jogurtu, pokrojonych warzyw i otrąb przygotuj masę serową i posyp płatkami owsianymi.

Gładka zupa z dyni

• 250 g dyni,

• szklanka przegotowanej wody,

• pół opakowania serkanaturalnego homogenizowanego,

• łyżka nasion słonecznika,

• kolendra,

• chili, inne przyprawy

Dynię obierz i pokrój w kostkę. Duś na patelni bez tłuszczu, ale z odrobiną wody przez ok. 15 minut, następnie zmiksuj. Wlej wodę i jeszcze raz zagotuj. Wymieszaj na gładki krem z serkiem, dodaj przyprawy

Dorsz lub kalmary z ryżem i papryczką chili

• 150 g fileta z dorsza (lub oczyszczonych kalmarów),

• 1/3 opakowania brązowego ryżu,

• mała czerwona cebula,

• pół ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin