Dieta dra Haya
CZAS TRWANIA:21 dni
SCHUDNIESZ:ok. 7 kg
Twórcą diety Haya jest amerykański lekarz, który chciał stworzyć taki system żywienia, który miałby za zadanie leczyć choroby. Dieta Haya powinna pomóc organizmowi w naturalny sposób dochodzić do zdrowia. Jeżeli plan żywieniowy będzie składał się z posiłków bogatych w składniki odżywcze, dieta zlikwiduje takie dolegliwości jak: zapalenie stawów, niestrawność, uczulenie i choroby skóry. Dr Hay uważał, że kłopoty związane z trawieniem oraz zaparcia, są spowodowane jedzeniem zbyt dużej ilości mięsa i oczyszczonych węglowodanów.
Menu składa się z dwóch podstawowych grup: białkowej (B) i węglowodowej (W) oraz z produktów neutralnych (N), które są trzecią, dodatkową grupą menu. Produkty z grupy B to gotowane mięso, drób, wędliny, ryby, żółte sery, owoce (wyłączając banany), warzywa strączkowe. Do grupy W zalicza się: ryż, cukier, przetwory zbożowe, pieczywo, ciastka, makaron, kasze, ziemniaki, banany, kukurydza oraz suszone owoce. Produkty N, czyli neutralne to m.in. warzywa (bez ziemniaków), miód, oleje i oliwa, kawa, woda, herbata, nasiona (słonecznik, orzechy) oraz soki owocowe i warzywne.
Zgodnie z założeniami diety Haya, białka oraz węglowodany powinny być spożywane oddzielnie, a przerwa między posiłkiem białkowym i skrobiowym powinna wynosić 4 godziny. Dzienna racja pokarmowa składa się z 5 posiłków i nie przekracza 1000 kcal. Podstawą jadłospisu powinny być warzywa i owoce. Zapomnieć należy o produktach takich jak: sól, cukier, mocna herbata, czekolada, alkohol, jedzenie typu fast-food, produkty z proszku, napoje gazowane, ciasta z owocami i kremami, białe pieczywo. Z jadłospisu eliminujemy również potrawy smażone oraz ostro przyprawione.
Dieta Haya jest doskonałą metodą walki z nadwagą, chorobami serca i układu krążenia, nadciśnienia oraz nadkwaśnością żołądka. Atutem diety jest łatwość zastosowania, doskonale służy tym, którzy lubią jeść często, ale lekko. Dieta pomaga chorym cierpiącym na owrzodzenie dwunastnicy, łagodzi migreny, a także napięcie nerwowe.
Typowy jadłospis w diecie Haya
DZIEŃ PIERWSZY:
ŚNIADANIE:
- sok owocowy- twarożek z rzodkiewkami i ziołami (np. natka, bazylia lub koper)
II ŚNIADANIE:
- 2 jabłka
OBIAD:
- porcja mięsa lub ryby- gotowane warzywa (bez ziemniaków)
PODWIECZOREK:
- 2 mandarynki
KOLACJA:
- ziemniaki w mundurkach z masłem- surówka
DZIEŃ DRUGI:
- pieczywo (bułka grahamka) z pomidorem
- duża kiść świeżych winogron
- makaron z sosem z oliwy z oliwek- czosnku, bazylii i orzeszków ziemnych
- 1/4 arbuza
- pełnoziarniste pieczywo z masłem- twarożek
DZIEŃ TRZECI:
- twarożek z pomidorem
- 1 pomarańcza
- sałatka ziemniaczana:- młode, ugotowane ziemniaki- ogórek- pomidor- sos (oliwa z oliwek, 2 łyżki octu winnego i rosołu z kostki, 2 łyżki posiekanych ziół, ząbek czosnku)- sól i pieprz
PODWIECZOREK:- 1 grejpfrut
KOLACJA:- pieczona pierś kurczaka- gotowane na parze brokuły i kalafior.
E-nauka