potrawy z kapusty, fasoli, grzybów i warzyw
na zielono oznaczono zakąski
bonk miodny i kwaśny - fasola na słodko-kwaśnoSkładniki: 20 dkg fasoli białej perłowej lub kolorowej, 20 dkg.żeberek lub innego mięsa wieprzowego, włoszczyzna ziele ang., listek laurowy, pieprz, sól, ocet do smaku. Wykonanie: namoczyć fasolę, ugotować na miękko. Mięso i włoszczyznę z przyprawami ugotować w małej ilości wody, mięso obrać z kości. Fasolę, warzywa pokrojone i mięso połączyć zalać wywarem doprawić octem / lekko kwaśny smak/ Przyprawić pieprzem i solą. Poddusić jeszcze, potrawa powinna być gęsta. bigos kaszubskiSkładniki: 40 dkg kapusty kiszonej, 40 dkg kapusty świeżej, 20 dkg kiełbasy, 20 dkg boczku wędzonego 3 cebule, grzyby suszone, sól, pieprz, przecier pomidorowy, pół szklanki wiśni z kompotu bez pestek Wykonanie: kapustę kiszoną i grzyby ugotować w małej ilości wody do miękkości, kapustę świeżą pokroić ugotować w małej ilości wody na miękko, kapusty połączyć, cebulę, kiełbasę, boczek pokroić, podsmażyć, dodać do kapusty i doprawić przyprawami, na końcu dodać wiśnie i przecier pomidorowy, dusić jeszcze 15 min, podawać gorący z pieczywem. kapusta z grzybamiSkładniki: 1,5 kg kiszonej kapusty, 15 dkg grzybów suszonych, 2 łyżki masła, łyżka mąki, cebula, sól, pieprz Wykonanie: kapustę przepłukać zalać zimną wodą gotować na wolnym ogniu do miękkości, oddzielenie w małej ilości ugotować dokładnie umyte grzyby. Grzyby pokroić drobno w paseczki i razem z wywarem połączyć z kapustą, posiekać cebulę, usmażyć i dodać do bigosu, można zaprawić bigos zasmażką , dusić jeszcze chwilę aż smaki się zmieszają. szmurowana kapusta z boczkiem wędzonymSkładniki: 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 30 dag boczku wędzonego, liść laurowy, ziele, pieprz sól, cukier Wykonanie: kapustę posiekać, zalać zimną wodą , gotować aż zmięknie. Boczek i cebulę pokroić, podsmażyć, dodać do kapusty, doprawić przyprawami według uznania, dusić jeszcze ,aż wszystko będzie miękkie. salceson z grzybówSkładniki: 20 dag świeżych grzybów, dwie cebule, 5 jaj, gotowanych na twardo, 2 jaja surowe, 10 dag boczku, pół łyżki oleju, pół łyżki kminku, pieprz, sól Wykonanie: grzyby gotować w posolonej wodzie ok. 10 min, grzyby, cebulę posiekaną i podsmażoną, jajka na twardo i resztę składników wymieszać bardzo dokładnie, dodać boczek drobno pokrojony, uformować kulę zawinąć w gazę, gotować w osolonej wodzie ok. 15 min., włożyć między dwie deseczki obciążyć, wystudzić, kroić w plasterki, polewać kwaśną śmietaną, dekorować grzybami jarzyna z marchwi i brukwiSkładniki: 60 dag marchwi, 40 dag brukwi, 10 dag słoniny lub łyżka obony czyli okraski z gęsiny, łyżka mąki, majeranek, pieprz, sól. Wykonanie: warzywa pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości wody na miękko, stopić słoninę dać mąkę, zrobić zasmażkę, szklankę wywaru z warzyw, wymieszać z jarzyną, doprawić przyprawami, podawać do ziemniaków. kwaszone gurcziSkładniki: ogórki, czosnek, liść i korzeń chrzanu, liść winogron, porzeczki, koper z blachadami, sól, zalewa: na 1 l. Wody 4 dag soli. Wykonanie: ogórki nadkroić na końcach wymyć porządnie. W kamiennym garnku układać liście chrzanu koper ogórki i pozostałe przyprawy naprzemiennie aż do wyczerpania składników, zalać zimną wodą, jeśli ze studni to nie trzeba gotować. Sól i ilość czosnku według uznania. mizeria - gurczi na kwaśnoSkładniki: 4 zielone ogórki, sól, zimna woda, ocet, cukier, koper Wykonanie: ogórki poszatkować, posolić, odstawić zlać sok, wodę zmieszać z octem i cukrem, zalać ogórki posypać koprem. bania na kwasno-dyniaSkładniki: dynia średniej wielkości, cukier, sól, ocet, ziele ang. Listek. Wykonanie: dynię okroić ze skóry pokroić w kostkę zalać wrzątkiem, gdy przestygnie odcedzić układać w słojach. Przygotować zalewę z 1 litra wody i 25 dkg cukru ,2 dkg soli, pół szklanki octu. Zagotować zalać dynię, pasteryzować ok. 25 min. kartuskie ogórkiSkładniki: ogórki, 4 cebule, 5 marchwi, 3 papryki, koper, chrzan, gorczyca, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, woda, sól, cukier, ocet, pasteryzuje się około 25 min Wykonanie: ogórki, cebulkę, marchewkę pokrojoną w plasterki, paprykę pokrojoną w słupki i przyprawy umieścić w słojach. Przygotować zalewę z wody, cukru i soli, ciepłą zalać marynatę, pasteryzować. Porcja cukru i soli według uznania.
Cornellia