Mrożony krem kawowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Mro¿ony krem kawowy

Mrożony krem kawowy

 

Składniki:

2 białka

żółtko

szczypta soli

0,3 l zimnej wody

0,25 l bitej śmietanki

6 dag usiekanych orzechów laskowych

4 łki tapioki do zagęszczania

6 łek cukru

4 łki zmielonej kawy

kawałek laski wanilii

 

Na początku zaparz kawę. W rondlu rozbij żółtko z połową naparu kawy, dodaj część tapioki, sól i 4 łki cukru. Podgrzewaj (na płytce), aż krem zgęstnieje. Dolej pozostałą kawę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Wystudź. Teraz ubij na sztywną masę białka z 2 łkami cukru, dodaj pozostałą część tapioki.

 

Krem podawaj zamrożony, w pucharkach, kładąc na przemian warstwę kremu z tapioki i białek. Ozdób bitą śmietaną i polej polewą czekoladową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin