Substancje mineralne w żywności.doc

(4662 KB) Pobierz
Substancje mineralne w żywności

 

Substancje mineralne w żywności

 

 

Symbole i skróty

kcal              = kilokaloria (=4,184 kJ)

kJ              = kilodżul

g              = gram

mg              = miligram (1 mg =  0,001g)

mg              = mikrogram (1 mg =  0,001mg)

-              = brak danych

+              = dostępne tylko w ilościach śladowych

w s.m.              = w suchej masie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkty spożywcze

100 g

Energia kcal

Energia kJ

Sód  mg

Potas  mg

Wapń  mg

Magnez  mg

Fosfor  mg

Siarka  mg

Chlor  mg

Żelazo  mg

Cynk   mg

Miedź  mg

Mangan  mg

Fluor  mg

Jod  mg

Przeciętne dzienne zapotrzebowanie

 

 

2000      - 3000

3000     - 4000

800

350  M 300  K  

800

-

3000     - 5000

1200     - 1800

15000

2000     - 4000

2000     - 5000

1000

200

Mleko, produkty mleczne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mleko chude 0,1 – 0,3 %

35

147

53

150

123

14

97

30

100

120

400

2

5

10

3

mleko odtłuszczone 1,5%

47

197

47

155

118

12

91

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin