Bułeczki cynamonowe.doc

(21 KB) Pobierz

BUŁECZKI CYNAMONOWE Z RODZYNKAMI

 

Składniki:

- 3 szkl. mąki,

- 3/4 szkl mleka,

- 1/2 kostki margaryny,

- 2/3 szkl. cukru,

- 10 dag rodzynek,

- 4 dag drozdzy,

- 1 zołtko,

- 1 lyzka cynamonu,

- sol.

 

Jak przyrządzić?

1. Mleko lekko podgrzac. Make przesiac do miski, pośrodku zrobic wgłębienie. Drozdze pokruszyc, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zaczyn wlać w zagłębienie. Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonego tluszczu, wsypać 5 łyzek cukru i szczypte soli. Miske przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.

 

2. Składniki wymieszać, wlac reszte ciepłego mleka. Wyrabiać aż bedzie jednolite i zacznie odchodzić od formy i ręki. Przełożyć na posypaną maka stolnice i rozwłkować na prostokat 45x30 cm.

 

3. Resztę tłuszczu stopic, posmarować powierzchnie ciasta. Rodzynki umyc, osuszyc papierowym recznikiem. Wymieszac z cynamonem i cukrem. Równo rozłożyc.

 

4. Placek zwinąć mocno w rolade od dłuższego boku. Kroić w plastry 2.5 cm. Na górze kazdego plastra robic wglębienie trzonkiem drewnianej łyżki (wciskać tak zeby sie rozjechalo po bokach). Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawic na 0,5h do wyrośniecia. Posmarowac żółtkiem i do pieca na ok 15 min. Temp. 200-220 stopni.

 

Potrzebne przybory:

Drewniana łyżka, wałek, stolnica (nieobowiazkowa - wystarczy stół), blacha, piekarnik ;)

 

Jak podawać?

Pachnącą, czyli jeszcze lekko ciepłą :)

 

             

Uwagi:

Szybko znikaja z blachy ;)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin