ZIELONO MI - przepisy na szejki.doc

(3809 KB) Pobierz
ZIELONO MI – przepisy na szejki

 

Propozycje Viktorii Boutenko

 

Mango i pietruszka:

2 duże mango + 1pęczek pietruszki + woda

 

Brzoskwinia i szpinak

2 brzoskwinie, spora garść szpinaku, woda

 

Mango + dzikie zieleniny:

2 mango + garść lebiodki, pokrzywy + woda

 

Truskawki, banany i sałata

1filiżanka truskawek + 2banany + połowa główki sałaty + woda

 

Jabłko, kapusta i cytryna

4 jabłka + połowa cytryny + 4-5 liści kapusty włoskiej, woda

 

Kiwi, banan i seler:

4 bardzo dojrzałe kiwi + 1 dojrzały banan + 3 łodygi selera + woda

 

Gruszka, kapusta i mięta:

4 gruszki + 4 liście kapusty włoskiej +połowa pęczku mięty, woda

 

 

VICTORIAS FAVORITE:

 

6 liści czerwonej sałaty (jak nie znajdziecie, to dodajcie zielona)

1/4 świeżej bazylii

1/2 sok z limonki

1/2 czerwonej cebuli

2 łodygi selera

1/4 awokado

2 szklanki wody

 

GREEN BENEVOLENCE:

 

6-8 liści rzymskiej sałaty

1 kubeczek winogron

1 pomarańcza

1 banan

2 kubeczki wody

 

BLUEBERRY PUDDING:

 

1 łodyga selera

2 kubeczki świeżych jagódek

1 banan

2 szklaneczki wody

 

GREEN DELICIOUS:

 

5 liści jarmużu

1/4 awokado

3 ząbki czosnku

sok z polowy limonki

2 kubki wody

1/2 łyżeczki soli morskiej

2 pomidory

 

 

*****

 

 

ZIELONO MI – przepisy na szejki

Ważne są proporcje: 60% owoców, 40% zielonych warzyw.

 

 

KIWI ENJOYMENT

 

4 kiwi

1 banan

3 łodygi selera

2 szklaneczki wody

 

 

 

ZIELONY

 

2 banany

1/3 mango

1 jabłko

1 pomarańcza

3 liście jarmużu lub szpinaku

kilka kostek lodu lub szklaneczka wody (ilość zależy od konsystencji jaką lubicie)

 

 

 

SZEJK MARCHEWKOWO-JABŁKOWY Z DODATKIEM ZIELENINY

 

Składniki:

- 2 jabłka

- 1 marchewka

- garść liści z selera

- kilka liści z pietruszki

- troszkę wody (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Zblendować wszystkie warzywa i owoce, jabłka, marchew (uprzednio startą na tarce), na końcu dodać zieleninę.

 

 

 

 

BURACZKOWY SPIRIT JUICE

 

2/3 soku marchewkowego

1/3 buraczkowego

Odrobina soku z imbiru

I odrobina soku z cytryny

 

 

 

 

 

 

BANANOWY

 



 

- szklaneczka soku jabłkowego (2 jabłka)

- 2 MROŻONE banany

- i 1 mango

(ważne jest by były one mrożone, smak jest dużo lepszy gdy szejk jest zimny i nie trzeba dodawać lodu, co by go rozcieńczyło)

- kilka liści fioletowego jarmużu (zielony też może być)

 


 

 

Bananowo-Selerowy zielony szejk

 

Składniki:

- 1-2 banany

- 1 filiżanka wody

- 2 szklanki liści selera

 

Wszystko zmiksować blenderem lub w mikserze.

 

 

KREMOWY MARCHEWKOWO - POMARAŃCZOWY SZEJK

 

2 duże marchewki

2 pomarańcze

awokado

koperek

dwie łyżeczki soku z cytryny

można dodać wody, aby rozcieńczyć

 

POMARAŃCZOWY "ZIELONY" SZEJK

 

-1 pomarańcza

-1 avocado

-1 banan

-1 marchewka

-4 daktyle

-2 łyżki zarodków pszennych

-2 łyżki siemienia lnianego

trochę bomba kaloryczna, ale trzyma w sytości długo.

 

 

 

MARCHEWKOWY SZEJK

 

1 szklanka soku marchewkowego

2 banany

1/2 jabłuszka

1/2 gruszki

 

 

 

 

Jabłkowo-Gruszkowy zielony szejk

 

Składniki:

- 1 jabłko

- 1 gruszka

- natka pietruszki

- odrobina wody

 

Wszystko zmiksować blenderem lub w mikserze.

 

 

 

Szejk szpinakowy

 

świeży szpinak (z 2-3 szklanki)

kiełki, ja użyłam lucerny i rzeżuchy (1/2 szklanki)

sok z jednej cytryny

z 6 daktyli

wiórki kokosowe (1/3 szklanki)

szklanka wody

 

 

Smaczny szejk

 

dojrzały banan,

jabłko,

gruszka,

pęczek natki,

2 łyżki stołowe sezamu,

2 łyżki stołowe nasion lnu,

woda.

 

Nasiona moczymy całą noc, aby uaktywnić enzymy.

 

 

 

 

*****

 

Szejki „nie-zielone”

 

SHAKE MIGDAŁOWA MOC

 

Napój ten został ulepszony przez dodanie oleju lnianego, który zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3.

 

Składniki:

garść namoczonych migdałów

jeden mrożony banan

oczyszczona woda

2 łyżki stołowe oleju lnianego

 

Zmiksować wszystko shakerem. Pić małymi łykami.

 

 

SZEJK ZŁOTA GŁADKOŚĆ (2 porcje)

 

Składniki:

2 owoce kiwi

1 banan

pół filiżanki soku pomarańczowego

pół filiżanki mrożonego mango (lub innego, rozdrobnionego mrożonego owocu)

 

Kiwi obrać, pokroić w plasterki i zrobić z niego sok. Dodać banan, sok pomarańczowy i mrożony owoc. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Podawać z kostkami lodu w wysokich szklankach.

 

 

 

KOKOSOWE SZALEŃSTWO

 

 

3 banany

jeden kokos (woda z kokosa i wyskrobane "mięsko" kokosowe ze środka)

2 łyżki Carob Powder (chlebek świętojański)

kilka kosteczek lodu (optymalnie)

 

Wszystko razem wrzucić do blendera, zmiksować na konsystencje wam odpowiadającą i na zakończenie posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin