· 60 dag zrazówki cielęcej
· 4 -6 plastrów szynki
· łyżka soku z cytryny
· 2 łyżki posiekanych świeżych listków szałwii lub 2 łyżeczki suszonych
· 1 -2 łyżki mąki
· 2 łyżki margaryny
· szklanka białego wytrawnego wina lub lekkiego bulionu, sól
1. Umyte i osuszone mięso pokroić na 6 sznycli, lekko pobić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, leciutko oprószyć mąką. Na każdym płacie mięsa ułożyć plaster szynki, posypać szałwią, zwinąć, owiązać nitką lub spiąć wykałaczkami, obtoczyć w mące.
2. Obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor, przełożyć do rondla, polać tłuszczem z patelni, skropić winem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 min.
kwiatoglowka