Zrazy cielęce.doc

(222 KB) Pobierz
Zrazy cielęce

Zrazy cielęce

 

 

składniki

·         60 dag zrazówki cielęcej

·         4 -6 plastrów szynki

·         łyżka soku z cytryny

·         2 łyżki posiekanych świeżych listków szałwii lub 2 łyżeczki suszonych

·         1 -2 łyżki mąki

·         2 łyżki margaryny

·         szklanka białego wytrawnego wina lub lekkiego bulionu, sól

 

Sposób przygotowania

1.     Umyte i osuszone mięso pokroić na 6 sznycli, lekko pobić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, leciutko oprószyć mąką. Na każdym płacie mięsa ułożyć plaster szynki, posypać szałwią, zwinąć, owiązać nitką lub spiąć wykałaczkami, obtoczyć w mące.

2.     Obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor, przełożyć do rondla, polać tłuszczem z patelni, skropić winem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 min.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin