Buraki z papryką.doc

(22 KB) Pobierz

Buraki z kapustą

 

 

Składniki:

·       2 kg buraków

·       ½ kg cebuli

·       papryki: 1 czerwona, 1 zielona, 1 żółta

ZALEWA:

·       2 szklanki wody

·       ½ szklanki octu 10%

·       30 dag cukru

·       ziele angielskie, liść laurowy, sól, goździk

 

 

Sposób przygotowania:

DZIEŃ 1

              Buraki ugotować (bez soli), obrać, zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Posolić je 1 lub 1½ łyżeczki soli i zostawić do następnego dnia.

              Cebulę pokroić w kostkę, posolić 1 łyżeczką soli i zostawić do następnego dnia.

              Papryki pokroić w kostkę, posolić 1 łyżeczką soli i też zostawić do następnego dnia.

DZIEŃ 2

              Ugotować zalewę. Do wrzątku wrzucić odciśniętą cebulę i gotować 5 minut. Następnie dołożyć papryki i też gotować 5 minut.

Na koniec dodać buraki i gotować 10 minut mieszając.

              Ewentualnie dosolić.

Włożyć do słoików i pasteryzować 15-20 minut.

             

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin