Mueller Pawlak Carolin - Naturalna kuchnia wegetariańska 1.pdf

(150 KB) Pobierz
ŚNIADANIA I KOLACJE
ŚNIADANIA I KOLACJE
1.NALEŚNIKI Z SOI I OWSA
Składniki:
1 szkl. soi (namoczona przez noc)
1 szkl. wody
1 szkl. soku z jabłek
1 ¼ szkl. płatków owsianych
2 łyżki oleju
½ łyżeczki soli
Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Na rozgrzanej patelni
teflonowej rozlać ¼ szklanki ciasta na naleśniki (porcja potrzebna na jeden
naleśnik). Opiec z obu stron. Podawać z sosami (przepis 239 – 245).
2.NALEŚNIKI Z JABŁEK I MĄKI RAZOWEJ
Składniki:
2 szkl. mąki razowej
2 szkl. płatków owsianych
4 szkl. mleka sojowego lub wody
2 łyżki oleju
¾ łyżeczki soli
2 łyżki miodu
2 szkl. pokrojonych w plasterki jabłek
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) zmiksować razem w blenderze. Przed
smażeniem dodać pokrojone jabłka. Na rozgrzanej patelni teflonowej rozlać ¼
szklanki ciasta (porcja potrzebna na jeden naleśnik). Opiec z obu stron. Podawać
z sosami (przepisy 239 – 245).
3.NALEŚNIKI WYBORNE
Przyrządzone naleśniki z w/w przepisów posmarować pastą truskawkowo-
bananowo-daktylową (przepis 209), polać sosem z jabłek (przepis 240), a
następnie posmarować kremem z orzechów kokosowych (przepis 243) i na
wierzch położyć granolę (przepisy 5 – 7).
4.GOFRY OWSIANE
Składniki:
4 szkl. wody
3 szkl. płatków owsianych
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
157763331.002.png
1 łyżeczka miodu
Wszystkie składniki podzielić na połowę i zmiksować na dwa razy w
blenderze. Piec w gofrownicy 8-10 minut.
5.GRANOLA Z KAWAŁKÓW CHLEBA
Składniki:
6 szkl. pokrojonego w kostkę razowego pieczywa
1 szkl. orzechów lub wiórek kokosowych
1 szkl. soku z jabłek
½ szkl. rodzynek
Wymieszać wszystko razem oprócz rodzynek. Piec w piekarniku przez 15
minut w temperaturze około 200 C. Pozostawić blachę w ciepłym miejscu do
momentu, aż chleb będzie suchy, a następnie dodać rodzynki. Przechowywać w
zamkniętym pojemniku.
6.CHRUPIĄCA GRANOLA
Składniki:
4 szkl. płatków owsianych
½ szkl. wiórek kokosowych
¾ szkl. migdałów lub innych orzechów
½ szkl. rodzynek
¾ łyżeczki soli
3-4 łyżki miodu
¼ szkl. oleju
Połączyć pierwszych 5 składników w jednej misce. W kubku połączyć
miód z olejem, a następnie wlać wolno do pozostałych składników bardzo
wolno mieszając. Rozłożyć całość na blachę na wysokość 2 cm. Piec w
piekarniku w temperaturze 180 C przez 20 minut od czasu do czasu mieszając,
po czym zmniejszyć temperaturę do 130-140 C i piec przez następne 40-60
minut. Podawać z mlekiem sojowym (przepis 21).
7.GRANOLA Z POMARAŃCZAMI
Składniki:
6 szkl. płatków owsianych
2 szkl. płatków kukurydzianych
1 szkl. migdałów
1 szkl. rodzynek
1 ½ łyżeczki soli
¼ szkl. oleju
157763331.003.png
¼ szkl. przetartych na tarce skórek pomarańczy
½ szkl. soku pomarańczowego
Zmiksować w blenderze wszystkie ciekłe składniki wraz z solą, a następnie
połączyć z suchymi składnikami, dobrze mieszając. Piec na blasze w
temperaturze 200 C przez 40-60 minut. Mieszać co 5-10 minut.
8.CIEPŁE JABŁKA Z GRANOLĄ
Składniki:
6 szkl. pokrojonych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
¾ szkl. soku z jabłek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 szkl. granoli
Gotować jabłka z cynamonem i sokiem jabłkowym aż do miękkości, nie
rozgotowując. Dodać mąkę zmieszaną z 2 łyżkami wody i gotować do
zagęszczenia. Przed podaniem dodać 3 szklanki granoli.
9.MUESLI
Składniki:
2 szkl. granoli
2 szkl. bardzo drobno pokrojonych jabłek
1 ¼ szkl. mleka sojowego (przepis21) lub orzechowego (przepis 23)
2 pokrojone banany
1 szkl. pokrojonych pomarańczy lub gruszek
Wszystkie produkty wymieszać razem.
10.PLACEK JABŁKOWY
Składniki:
5 szkl. jabłek (pokrojonych)
¼ szkl. rodzynek
½ szkl. mąki razowej
1 ½ szkl. płatków owsianych
¼ łyżeczki soli
2 łyżki wody
3 łyżki oleju lub margaryny
3 łyżki podgrzanego miodu
157763331.004.png
Jabłka i rodzynki włożyć na blachę. Pozostałe składniki wymieszać razem i
ułożyć na owocach na blasze. Piec w piekarniku (40-60 minut), aż do uzyskania
złotego koloru. Jest to porcja na dużą rodzinę. Wymiar blachy około 23x23 cm.
11.PIECZONE JABŁKA
Składniki:
1-2 jabłka na osobę
rodzynki
sok pomarańczowy
Wyciąć ogryzek ze środka, nie krojąc jabłka na połowę. W środek włożyć
rodzynki polewając sokiem pomarańczowym, a następnie piec na blasze w soku
owocowym przez około godzinę. (Soku nie powinno być więcej niż 1 cm od dna
blaszki.)
12.DANIE Z OWSA
Składniki:
2 szkl. płatków owsianych
¼ szkl. rodzynek
1 szkl. pokrojonych jabłek
4 szkl. wody
1 łyżeczka soli
Wodę z solą zagotować, dodać płatki, rodzynki i jabłka. Gotować przez 10
minut. Podawać z granolą (przepisy 5-7) i mlekiem sojowym (przepis 21).
13.PIECZONE DANIE Z OWSA
Składniki:
1 szkl. pokrojonych daktyli lub rodzynek
2 szkl. pokrojonych świeżych owoców
3 szkl. płatków owsianych
5 szkl. mleka sojowego (przepis 21) lub orzechowego (przepis 23)
1 łyżeczka soli
1 szkl. wiórek kokosowych
Rodzynki lub daktyle wrzucić na blachę wielkości 24x30 cm. Dodać
świeże owoce i płatki owsiane. Zmieszać sól z mlekiem i wlać do garnka.
Rozłożyć wiórki kokosowe na powstałą masę i piec w piekarniku przez około 1
godzinę w temperaturze 200 C.
14.DANIE ŚNIADANIOWE Z KUKURYDZY
157763331.005.png
Składniki:
3 szkl. zimnej wody lub mleka sojowego (przepis 21)
1 szkl. kaszy kukurydzianej
½ łyżeczki soli
¼ szkl. rodzynek
Wymieszać wszystkie składniki i zagotować ciągle mieszając. Zmniejszyć
ogień i gotować przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z
granolą i mlekiem sojowym.
15.CHLEB Z KUKURYDZY
Składniki:
4 szkl. kukurydzy 4 szkl. wody
1 ½ łyżeczek soli
¼ szkl. oleju
2 szkl. kaszki kukurydzianej
Wymieszać wszystko razem i piec w piekarniku na blasze w temperaturze
około 200 C przez 40-60 minut, aż na krawędziach pojawi się kolor brązowy.
Można podawać razem z sosem (przepisy 171 - 183, lub 240 – 245).
16.DANIE Z CZTERECH ZBÓŻ
Składniki:
¼ szkl. ziaren pszenicy
¼ szkl. kaszy jaglanej
¼ szkl. ryżu
¼ szkl. pęczaku
3 szkl. wody
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na noc, a następnie gotować
przez około godzinę. Podawać z mlekiem sojowym (przepis 21) i bananami.
17.RYŻ TROPIKALNY
Składniki:
1 szkl. ryżu
1 ½ szkl. wody
1 szkl. mleka orzechowego (przepis 23) lub sojowego (przepis 21)
3 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli
5-8 daktyli
1-2 bananów
1-2 jabłka
157763331.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin