ZUPA SOLFERINO Z BOCZNIAKAMI
Składniki:
1 kg kurczaka ( mięso i kości ),
30 g boczniaka,
pęczek młodej włoszczyzny,
1 szklanka zielonego groszku,
30 g młodych ziemniaków,
3/4 szklanki świeżej śmietany,
3 łyżki posiekanego kopru,
3 łyżki startego sera,
przyprawy ( sól, pieprz, vegeta, zioła )
Wykonanie:
Opłukać kurczaka i nastawić wraz z włoszczyzną w 1,5 litra wody. Przyprawić i gotować przez pół godziny, po 15 minutach gotowania dodać rozdrobnione boczniaki, groszek i ziemniaki. Gdy mięso będzie miękkie - wyjmujemy kurczaka z zupy. Mięso oddzielamy od kości. Kroimy mięso w drobne kostki i dodajemy z powrotem do przygotowanej zupy. Pod koniec gotowania wsypujemy ser i mieszamy do zagotowania, po czym odstawiamy z ognia dodajemy śmietanę i koper.
tatanka.com