Nadziewane kurze skrzydelkaPorcja dla 10 osob. Czas przygotow. 2 godz.1 kg kurzych skrzydelek,200 g ugotowanych krewetek,30 g makaronu sojowego,1 marchewka,12 orzechow laskowych,2 lyzki sosu rybnego,2 zabki czosnku,1 maly korzen kolendry lub pietruszki,2 lyzki miodu,1 lyzka sosu sojowego,1 lyzeczka maki ziemniaczanej,szczypta pieprzu,olej do glebokiego smazenia,do przybrania marchewka, swiezy ogorek, listki pietruszki.1. Skrzydelka przeciac w stawach na dwie czesci. Czesc blizsza korpusu odlozycdo innych celow. W koncowej czesci skrzydelka naciac sciegna w stawie abyrozdzielic dwie kostki. Sciagnac mieso w dol, kostki przekrecic, wyluzowac iwyjac mieso, oddzielic, posiekac. Utworzona kieszen bedzie miejscem dla nadzienia.2. Makaron namoczyc w cieplej wodzie na 15 min. Namoczony pokroic w kawalkidlugosci 2 cm.3. Marchewke, cebule, czosnek i pietruszke oczyscic, oplukac i posiekac, orzechy laskowe zalac wrzatkiem na 5 min. i otrzec ze skorki.4. Mieso wyjete ze skrzydelek, orzechy, krewetki, marchewke, cebule, czosnek,pietruszke, sos rybny i pieprz zmiksowac, dodac makaron, wymieszac.5. Skrzydelka nadziac przygotowanym farszem i gotowac na parze 20 min. Po ostudzeniu skrzydelka mozna przechowywac w zamrazalniku przez wiele dni i dopiero przed podaniem na stol usmazyc.6. Wymieszac miod, sos sojowy, make ziemniaczana z 2 lyzkami wody. Zagotowac.Skrzydelka wlozyc do sosu, obrocic zeby dokladnie byly nim pokryte. W glebokim rondlu rozgrzac olej i smazyc skrzydelka na zloty kolor wkladajac partiami po kilka sztuk.7. Podawac gorace z sosem Sa-teh (patrz przepis w rozdziale "sosy"), przybrackwiatami z marchewki, liscmi z ogorka, kwiatkami z chilli i dymka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 22.
tatanka.com