Gulasz z groszkiem.rtf

(7 KB) Pobierz
Gulasz z groszkiem

Gulasz z groszkiem

 

Składniki:

10 dag pręgi wołowej

60 dag karku

3 cebule

bek czosnku

zielona i czerwona papryka

3 łki oleju

łeczka soli

1iść laurowy

czarny pieprz

szczypta pieprzu cayenne

1/8 l gorącego Rosołu wołowego WINIARY (z kostki)

10 dag groszku z puszki

pół puszki fasolki szparagowej

20 dag korniszonów

1/8 l śmietany

 

Mięso umyj, osusz i potnij na kawałki wielkości 3 cm. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę, a papryki - najpierw na połówki, oczyszczając je z pestek, myjąc, osuszając - a następnie - w paski.

 

Na rozgrzanym w rondlu oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pokrojone mięso i mocno je przysmaż. Z kolei dodaj pokrojoną paprykę, sól, liść laurowy, pieprz i pieprz cayenne i zalej to wszystko rosołem wołowym. Taki gulasz dusi się na małym ogniu pod przykryciem przez 70-80 minut. W razie potrzeby dolać można dolać gorącej wody.

 

Ogórki pokrój w kostkę i 10 minut przed końcem gotowania dodaj do gulaszu razem z osączonym groszkiem i fasolką. Przed podaniem zapraw gulasz śmietaną i jeszcze raz dopraw do smaku.

 

Najodpowiedniejszym dodatkiem do tak przyrządzonego mięsa jest ryż.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin