BOCZNIAK SMAŻONY.doc

(22 KB) Pobierz

BOCZNIAK SMAŻONY

50 g boczniaka,

1 cebula,

4 łyżki smalcu lub margaryny,

zielona pietruszka,

2 jajka lub 1/2 szklanki śmietany,

przyprawy ( sól, pieprz, vegeta, zioła )

 

Boczniaki oczyścić, umyć dokładnie pod bieżącą wodą, odsączyć i pokroić w paski. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy grzyby. Smażyć, często mieszając. Po kilku minutach dodać drobno pokrojoną cebulę. Grzyby po usmażeniu doprawić do smaku. Można je podawać jako gotową potrawę. Można również dodać roztrzepane jajka lub 1/2 szklanki śmietany. Należy wtedy doprowadzić do ponownego zagotowania. Wówczas przed podaniem potrawę posypać posiekaną zieloną pietruszką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin