ŚLEDZIKI Z GRZYBAMI
6 kapeluszy suszonych prawdziwków,6 filetów śledziowych,duża cebula,2 łyż. oliwy.
Zalewa:
4 łyż. octu,4 łyż. oliwy,2 goździki,listek laurowy,2 ziarenka ziela ang.,szczypta cynamonu,sól,cukier.
Przygotować zalewę-wymieszać składniki. Umyć filety,pokroić na kawałki-zalać zalewą.(na 24 h.) Grzyby namoczyć na noc-gotować w tej samej wodzie do miękkości, pokroić w paseczki. Cebulkę-w piórka,dodać grzyby, oliwę, przyprawy, wymieszać i odstawić na 2h.Wyjąć śledzie z zalewy ,ułożyć na talerzu, obłożyć grzybkami z cebulą, odstawić na przynajmniej 3h. Ozdobić świeżym koperkiem i pomidorkami.
tatanka.com